Zeman: Za mesec dana postavljam pitanje o povlačenju priznanja Kosova

© Tanjug / ZORAN ZESTICMiloš Zeman
Miloš Zeman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Češke najavio je da će za mesec dana na sastanku ustavnih vlasti u Pragu postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, Miloš Zeman je rekao da on nije diktator i ne može da nametne svoj stav, ali da ono što može da uradi je da za mesec dana na savetovanju vlasti postavi pitanje — da li je moguće povući priznanje.

„Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, a ko će biti na drugoj — videćemo“, kazao je Zeman na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zeman, naime, ne deli stav češke Vlade, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Zeman se žalio na slušalice. Vučić: Nameštaljka!

On je prethodno podsetio da je Haški tribunal pokrenuo istragu ratnih zločina na Kosovu, zbog čega je kosovski premijer podneo ostavku.

„Izrazio bih sa tim u vezi lično mišljenje — država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja“, podvukao je Zeman.

Vučić je istakao da je Srbija zahvalna Zemanu na njegovim stavovima o KiM i preneo je da ga je upoznao sa problemima sa kojima se suočavamo.

„Nisam očekivao da će da pokreće neke inicijative. Veoma sam zahvalan što se čuje njegov glas“, kazao je on.

Dodao je da se glas Zemana daleko čuje i da će njegove reči sve više dopirati do ušiju u Evropi, jer ljudi razumeju da stvari nisu crno-bele, kako su prikazivane.

Ukazao je da ga je Zeman pozvao na sastanak Višegradske grupe, 3. oktobra u Pragu, gde će biti jedini predsednik iz regiona, što pokazuje koliko poštovanje Zeman ima prema našoj zemlji.

„Rekao sam da samo kompromisom, a ne ultimatumima, možemo da dođemo do rešenja problema“, naglasio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala