Zašto je porastao broj napada morskih pasa na ljude

© Foto : Anspleš/Moon Moon
 Moon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napadi morskih pasa na kupače značajno su se povećali poslednjih godina na poluostrvu Kejp Kod, u državi Masačusets. Prošle godine jedan brazilski student je bio prva žrtva tih životinja u toj oblasti, i to nakon osam decenija. Šta stoji iza napada?

Najverovatnije je razlog sve većeg prisustva morskih pasa kod obala Masačusetsa njihov plen — sive foke, čija se populacija povećala nakon zabrane lova 1972. godine. Lov na te životinje zabranjen je u Novoj Engleskoj, američkoj regiji koju čine države Mejn, Nju Hempšir, Vermont, Masačusets, Roud Ajland i Konektikat. Zakon o zaštiti je usvojen zato što je zbog lova ta vrsta gotovo nestala iz regiona.

Tokom godina, gotovo izumrla populacija sivih foka postepeno se povećavala. Procenjuje se da u Kejp Kodu živi oko 50.000 primeraka tih životinja. Iako su slatke i naizgled bezopasne, foke privlače veliki broj morskih pasa i grabljivica u tu oblast.

Pojedini zvaničnici predlažu prilično radikalno rešenje problema: omogućiti ubijanje foka, kako bi se kontrolisala njihova populacija. Iako možda zvuči ekstremno, ta praksa je relativno uobičajena i koristi se, na primer, za problem prekomerne populacije kengura u pojedinim oblastima Australije.

Ron Beati, komesar okruga Barnstejbl u Masačusetsu, smatra da u regionu ima previše foka i da bi lov na te životinje trebalo da bude ponovo odobren.

„Foke ove godine privlače sve više morskih pasa. Više im nije potrebna zaštita“, rekla je Beati za „Ekspres“.

Za morskog biologa Blejka Čapmana, ubijanje morskih pasa i foka nije rešenje. Stručnjak veruje da je praćenje morskih pasa i upotreba tehnologija koje mogu odbiti morske pse efikasnije rešenje za zaštitu ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala