Vašington pričom o opasnosti od Rusije i Kine manipuliše svojim građanima

© Press-služba Soveta Federacii RF / Uđi u bazu fotografijaRuski senator Viktor Bondarev
Ruski senator Viktor Bondarev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjenim Američkim Državama ne preti opasnost od Rusije i Kine, a američke vlasti tvrdnjama o takvoj opasnosti samo manipulišu svojim građanima, izjavio je predsednik Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev.

„Očigledno je da nema nikakve pretnje iz Rusije i Kine prema SAD. Usredsređeni smo na unutrašnja pitanja, na razvoj ekonomije i socijalne sfere, na poboljšanje života građana. Imamo sve što nam treba kako bismo zaštitili sebe i svoje saveznike na međunarodnoj sceni. I ne težimo tome da militarizujemo budžet i industriju, pošto se ne spremamo nikoga da napadnemo“, rekao je Bondarev.

On je naglasio da sadašnja napetost u rusko-američkim odnosima nije ruska inicijativa i ruska krivica.

Bondarev je dodao da američka vlast, i predsednik, i Stejt department, i članovi Kongresa SAD, izmišljaju opasnosti iz dve nuklearne države kako bi osigurali narodnu podršku, odnosno kako ne bi izgubili poverenje glasača.

„Da li je to uverljivo? Za profesionalce nije, za pametne ljude nije, ali za prosečnog građanina, koji se ne udubljuje posebno u suštinu pitanja, takvo objašnjenje je potpuno pogodno. Američka vlast ne poštuje naročito svoje građane, manipuliše njihovim interesima“, dodao je Bondarev.

On smatra da su takve izjave u velikoj meri povezane s tim što SAD gube poziciju na svetskom tržištu naoružanja. Rusija i Kina napreduju u toj sferi, a mnogi radije biraju njihovo naoružanje — među njima su i saveznici SAD, rekao je Bondarev i dodao da je vrednost narudžbina „Rosoboronoeksporta“ krajem 2018. godine iznosila preko 50 milijardi dolara.

„Šta preostaje uticajnim američkim vojnim proizvođačima? Da doprinesu aktivnijoj prodaji oružja u sopstvenoj zemlji. Oni i pritiskaju vlast da povećava vojne troškove“, zaključio je Bondarev.

Predsednik SAD Donald Tramp je ranije izjavio da je Vašington bio prinuđen da poveća vojne troškove uglavnom zbog Rusije i Kine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala