Tajna matematičkog mosta: Od ravnih greda, a u obliku luka (foto)

Pratite nas
„Drveni most“, koji je poznatiji pod imenom „Matematički“, izaziva divljenje zbog načina na koji je izgrađen. Iako ima oblik luka, izgrađen je od ravnih greda.

Da bi se u to uverili, posetioce Kembridža idu da plove rekom Kem, kako bi razgledali i zagledali most sa svih strana. Upravo taj specifičan i „pametan“ način gradnje, koji je očuvan i nakon restauracija, obezbedio je mostu nadimak „Matematički“.

Legende koje se vežu za most jednako su intrigantne, kao i njegov oblik. Prema nekim teorijama, koje se neretko navode i u turističkim vodičima, most je izgradio Isak Njutn. I to bez ekser i šrafova, a sve to — da bi uspeo da dokaže zakone fizike, prenosi „B92“.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Surrounded with tulips 💐 _______________________ 📷: @sjf.images #cambridgelittlegems

Objava koju deli CAMBRIDGE LITTLE GEMS (@cambridgelittlegems) dana

Nakon završene srednje škole, Njutn je pohađao studije u Kembridžu, a nakon završetka je primljen kao profesor matematike i optike.

Ipak, istoričari i fizičari kažu da priča „ne drži vodu“, te da su turisti koji vjeruju u to da je most gradio Njutn — veoma lakoverni.

Nekoliko decenija nakon fizičarove smrti 1727. godine, most je 1749. godine sagradio Džejms Esek, prema nacrtu Vilijama Eteridža. Nakon toga obnovljen je prema istom dizajnu 1866. i 1905. godine.

Za izgradnju su se koristili i ekseri i šrafovi, ali se zbog metalnih delova, koji su držali prvobitnu konstrukciju, činilo da ih nema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala