Skot poručio: Krajnje vreme da se ugledate na Svetog Đorđa i ubijete aždaju

© Tanjug / Sava RadovanovićKajl Skot
Kajl Skot - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima, rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana Miloševića definišu srpsko-američke odnose.

Skot je na otvaranju konferencije „Srpsko-američki odnosi“, koja se održava u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana.

Naglasio je da zajednička priča Srbije i SAD ne počinje u devedesetim godinama prošlog veka, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

„Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda i pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva...“, kazao je američki ambasador.

Naveo je i da su, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje — i dalje jake.

„Dok ovde govorimo, pišemo novo poglavlje. Novi narativ je narativ nade, optimizma, prijateljstva, drugačiji scenario od onog koji možemo da vidimo na internetu i tabloidima, prema kom je Srbija žrtva zapadnih zlikovaca“, kazao je američki ambasador.

Istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa, koja, zajedničkim stremljenjima, može biti uspešna.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Amerika da shvati šta Srbija ne može

Navodeći da Sloveni slave Đurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Đorđa i ubiju zmaja.

„Brojni su primeri antagonizama, koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnije zajedno da gradimo“, kazao je Skot.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu.

„Ako se iskoristi pomoć koju nude SAD i druge zemlje, Japan, Norveška, Švajcarska, koje su zainteresovane za razvoj ovog regiona, siguran sam da Srbija može mnogo“, kazao je Skot.

Istakao je da trenutno stojimo na prekretnici, a da su SAD imenovale specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, koji će doprineti da region teži prosperitetu koji i zaslužuje.

On je naveo da su američke kompanije investirale kapital u Srbiju i da danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

Dodao je da odnose dve zemlje definišu zajedničke vrednosti i muke, kao i podrška SAD naporima Srbije u Prvom svetskom ratu.

Kosovo — jedna od najtežih prepreka u odnosima SAD i Srbije

Ambasador je izjavio da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno najtežih prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

On je u tom kontekstu podsetio da je „režim Slobodana Miloševića“ bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

„Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže sa tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju i da albanska populacija Kosova nikada neće biti deo Srbije“, rekao je Skot novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Srpsko-američki odnosi“.

Nekadašnji predsednik SAD Vudro Vilson - Sputnik Srbija
Kako je umesto Trampa predlog za Kosovo izneo Vudro Vilson: Srbija do Jadrana!

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse, kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao „težak kompromis“.

„Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse, tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije“, rekao je Skot.

Skot je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan da bi se on koncentrisao na to pitanje.

„Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom regionu“, rekao je Skot.

Američki ambasador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je i da ekonomski odnosi Srbije i SAD napreduju, a nada se i politički odnosi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala