Rohani izneo uslov Makronu za povratak Teherana nuklearnom sporazumu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Irana i Francuske Hasan Rohani i Emanuel Makron razgovarali su povodom odluke Teherana da pokrene treću etapu smanjivanja iranskih obaveza iz nuklearnog sporazuma.

Kako je navedeno na sajtu iranskog predsednika, Rohani je rekao Makronu da je Iran spreman da se vrati ispunjavanju odredbi Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom ukoliko Teheran postigne konačan dogovor s Evropom o realizaciji nuklearnog sporazuma.

Predsednik Francuske je rekao iranskom kolegi da Pariz nastavlja da radi u tom pravcu, navedeno je u saopštenju.

Rohani je 8. maja saopštio da Teheran obustavlja deo obaveza iz nuklearnog sporazuma i da drugim učesnicima u tom sporazumu daje 60 dana da se vrate njegovom ispunjavanju.

Dva meseca kasnije Teheran je prešao na drugu etapu, objavivši da će prestati da poštuje ograničenja o obogaćivanju uranijuma. Iran je obećao da će na svakih 60 dana smanjivati obim svojih obaveza propisanih Sporazumom, ukoliko se drugi učesnici ne budu pridržavali postignutog dogovora. Novi rok od 60 dana istekao je 5. septembra.

Problem iranskog nuklearnog programa zaoštrio se posle jednostranog istupanja SAD iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava 8. maja prošle godine i uvođenja ekonomskih sankcija Teheranu.

Iran tvrdi da se ostali učesnici u Sporazumu, a pre svega evropske zemlje, ne pridržavaju u punoj meri obaveza iz ekonomskog dela Sporazuma, zbog čega dokument u sadašnjoj formi nema smisla.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala