Premijer Češke odgovorio Zemanu: Spreman sam za debatu o ukidanju priznanja Kosova

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Češke Andrej Babiš
Premijer Češke Andrej Babiš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je spreman da debatuje sa predsednikom te države Milošem Zemanom i drugim rukovodiocima o eventualnom odustajanju Češke od priznanja Kosova.

„Više bih voleo debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsednik države, predsednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome“, rekao je premijer novinarima.

Predsednik Češke je, nakon što je doleteo u Beograd, gde je boravio u zvaničnoj poseti, 10. septembra rekao da ne voli Kosovo, da ga ne smatra demokratskom državom i da, naprotiv, veoma voli Srbiju.

„Dopustite mi da kažem lično, ali samim tim i jače mišljenje — država na čijem se čelu nalaze ratni zločinci ne pripada zajednici demokratskih država“, rekao je Zeman.

Na pitanje — da li bi Češka mogla da ukine priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova (o čemu je odluku donela 2008. godine), Zeman je rekao da bi voleo da o tome razgovara na narednom savetovanju najvišeg češkog rukovodstva, kroz mesec dana.

Prvi potpredsednik Vlade Češke i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je podsetio da je češka spoljna politika u nadležnosti kabineta ministara.

„Stav gospodina predsednika o Kosovu je odavno poznat. Bilo kakvi dalji koraci su, međutim, u nadležnosti Vlade“, rekao je Hamaček.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala