Riki Rubio je najbolji asistent u istoriji svetskih prvenstava (video)

© Foto : fiba.basketballŠpanski plejmejker Riki Rubio na utakmici protiv Poljske
Španski plejmejker Riki Rubio na utakmici protiv Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za momka koji je svoj debi u profesionalnoj košarci imao pre 15. rođendana, bilo je od početka jasno da je rođen da obara velike rekorde, a u Kini je uspeo da sruši jedan od njih.

Rubio je prestigao Pabla Priđonija i sada je igrač sa najviše asistencija u istoriji FIBA Svetskog kupa.

Priđoni, jedan od stubova zlatne argentinske generacije, držao je rekord sa 106 asistencija na 24 odigrane utakmice, od kada su asistencije uvedene kao statistička kategorija na Svetskom kupu 1994. godine.

Rubio se najpre izjednačio sa njim sa četiri asistencije protiv Srbije, a onda ga je i zvanično prestigao dodavanjem za trojku Huanča Ernangomeza protiv Poljske, na početku druge četvrtine četvrtfinalne utakmice u Šangaju, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu FIBA.

„Velika je čast, zaista, biti u istoj rečenici sa jednim od mojih idola. Igrao sam protiv njega u više navrata i uspeo da naučim mnogo toga. Biti u istoj kategoriji sa njim je ogromna čast“, rekao je Rubio nakon saznanja da je oborio Priđonijev rekord za najviše asistencija.

Rubiju je za 106 asistencija bila potrebna 21 utakmica u karijeri na svetskim kupovima, a novi rekord postavio u svojoj dvadeset drugoj. Za nivo na kom Rubio igra na šampionatu u Kini pohvale dolaze sa svih strana još od prvog dana.

„Odlična plejmejkerska uloga Rikija Rubija danas. Imao je apsolutno sve konce u rukama tokom utakmice“, izjavio je nakon Rubiove partije protiv srpskog tima (kada je proglašen za igrača utakmice) selektor Srbije Aleksandar Đorđević, koji je u karijeri takođe igrao na poziciji plejmejkera.

Serđo Skariolo, koji je pratio Rubiov razvojni put tokom najvećeg dela njegove reprezentativne karijere, vrlo je emotivno reagovao na pitanje da prokomentariše napredak novog člana Feniks Sansa:

„Jednom prilikom, kada smo dolazili ovde ranije, prisećao sam se nekih uspomena iz prošlosti i naišao na fotografiju sa podijuma kada smo osvojili Evropsko prvenstvo 2009. godine. Gledao sam lica igrača, a Rubio je tada izgledao kao beba“.

© AFP 2023 / FILIPPO MONTEFORTEŠpanski plejmejker Riki Rubio u finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine
Riki Rubio je najbolji asistent u istoriji svetskih prvenstava (video) - Sputnik Srbija
Španski plejmejker Riki Rubio u finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine

„To je bilo pre 10 godina, imao je tek 18, ali moja poenta je ― kada sam preuzeo reprezentaciju moja odluka je bila: dok god sam ja na mestu selektora, ti ćeš biti moj prvi plejmejker. Zato što je poseban, on je u stanju da uradi mnogo različitih stvari na terenu, odličan je dodavač, pametno igra, dobar je u odbrani. Sada traži svoju ulogu i balans između postizanja poena i dirigovanja timom; i dalje radi na tome. Mislim da Riki ima još prostora da napreduje i da konačno uspostavi ravnotežu između poenterskog doprinosa i deljenja lopte. Vrlo je blizu potpune igračke zrelosti i najbolje godine su ispred njega“, rekao je španski selektor, koji je bio vidno zadovoljan.

© Foto : fiba.basketball„Kada sam preuzeo reprezentaciju, moja odluka je bila: Dok god sam ja na mestu selektora, ti ćeš biti moj prvi plejmejker“. ― selektor španske reprezentacije Serđo Skariolo
Riki Rubio je najbolji asistent u istoriji svetskih prvenstava (video) - Sputnik Srbija
„Kada sam preuzeo reprezentaciju, moja odluka je bila: Dok god sam ja na mestu selektora, ti ćeš biti moj prvi plejmejker“. ― selektor španske reprezentacije Serđo Skariolo

Rubio će napuniti 29 godina 21. oktobra i dosta je simbolike u njegovom obaranju rekorda baš na turniru u Kini, gde je i napravio svoj prvi korak na velikoj sceni, igrajući na svojim prvim Olimpijskim igrama 2008. godine kao 17-godišnjak i najmlađi učesnik finala u istoriji OI. Sada, 11 godina kasnije, Rubio je ostvario potencijal koji je tada nagovestio.

I verujte selektoru Serđu Skariolu na reč — najbolje godine Rikija Rubija tek dolaze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala