Oglasio se Pupovac: Nisam četnik, neću se izviniti

© Tanjug / Dragan Kujundžić / Sa tuđim nesrećama, predrasudama i mržnjama nosiću se onako kako se treba nositi — uspravne glave, kaže Milorad Pupovac.
Sa tuđim nesrećama, predrasudama i mržnjama nosiću se onako kako se treba nositi — uspravne glave, kaže Milorad Pupovac. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorad Pupovac izjavio je danas da se neće odazvati "pozivu" da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH.

 

Na dugo očekivanoj konferenciji za novinare, Pupovac je podsetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima I raznim kvalifikacijama I da ni od koga nije tražio izvinjenje.

"Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti izvinjenje. Onima koji me svrstavaju u zločince I ubice, reći ću da nisam I nikada od njih neću tražiti izvinjenje, onima koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti, stavljajući me u rizike, što je više od ugleda, ali I rejtinga u javnosti, nikada neću tražiti izvinjenje", rekao je Pupovac.

Takođe je rekao da niko od njega ne treba da traži da ne poistovećuje demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer, ističe, zna tu razliku.

Predsednik SDS S je novinarima rekao da ta stranka još nije donela odluka o tome da li će napustiti ili ostati u vladajućoj koaliciji, te da će o toj temi biti reči na današnjim stranačkim organima, kao I tokom narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

Podsetivši na svoje obraćanje novinarima 23. avgusta, na kojoj su govorili njegove kolege I on povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, Pupovac je rekao da je mnogima zasmetala njegova briga zbog nastavka rasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

Mnogima je, kazao je, posebno zasmetala njegova bojazan da je rast te mržnje takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH.

Centar za smeštaj migranata u Krnjači - Sputnik Srbija
Potresno svedočenje izbeglica koje su preživele torturu hrvatskih policajaca: „Srbija je toalet za vas, a ne Hrvatska!“

Iako se, kako je rekao, reakcije na takvu njegovu izjavu I dalje ne stišavaju, Pupovac je rekao da je nakon svega “veoma ohrabren tim reakcijama".

Moje su brige i bojazni danas manje, nego pre više od dve sedmice, jer nikad dosad toliko uticajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH i bez obzira na razlike koje su proizveli ođeci želim da razumem da su odraz dubokog moralnog osećaja da današnja Hrvatska ne bi trebalo da ima nikakve veze s mržnjom, a tamo gde ih ima, da bi te veze trebalo u potpunosti ukinuti", rekao je Pupovac.

Stoga je Pupovac pozvao da svi zajednički u Hrvatskoj uklone ustašku oznaku - slovo U - ispisanu na fasadama i na saobraćajnim znakovima.

“Pozivam da odore s ustaškim uzvikom ZDS odložimo, a njegovo uzvikivanje sankcionišemo. Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput ''Ubij Srbina'', nezavisno od karaktera poruke”, naveo je Pupovac.

Pozvao je I da se prestane sa revizijom istorije koja će ići, kako je rekao Pupovac, dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti, a strašnim žrtvama koncentracionih logora poput Jasenovca osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike.

"Otklonićemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima, zbog kojih smo, sledeći isti moralni osećaj, morali da reagujemo na način kako smo I reagovali na konferenciji 23. avgusta. Niko od mene ne treba da traži da ne poistovećujem demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim i za nju i zbog nje 30 godina politički delujem u Hrvatskoj, isto onako kako su to činili oni najbolji predstavnici Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živeli su pre mene", rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao I da se od njega može tražiti da se distancira od osuda NDHi vidljivih pokušaja obnove ili relativizacije ideologije ustaštva u današnjem hrvatskom društvu, ali niko, poručio je, ne treba očekivati da ću to učiniti.

Rekao je I da u ovoj vladi I parlamentu ima potencijala, ne malog, te da je uveren I da ima spremnosti za tu vrstu saradnje i čvrstog delovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje hrvatsko društvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala