Medvedev: Zapad zatrovao atmosferu za strana ulaganja u Rusiju

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opšta atmosfera za strana ulaganja u Rusiji je „zatrovana“, između ostalog, i sankcijama i unutrašnjim barijerama, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u emisiji „Dijalog“ na televiziji „Rosija 24“.

Medvedev kaže da se strani preduzetnici žale na svoje vlade koje šalju signale poslovnim krugovima — da ne investiraju u Rusiju.

„Međutim, ja im uvek ukazujem na prostu stvar. Protiv SSSR-a su uvodili sankcije desetine puta, ali ta zemlja nijednom nije promenila svoj stav. Sankcije su uvek vodile do jedne stvari, a to je da svi izgube novac. To je štetno“, objasnio je on.

Komentarišući zadatak pridruživanja Rusije petorci ekonomskih lidera, Medvedev je rekao da trenutni tempo ne odgovara onome čemu zemlja teži.

„Taj tempo ne zavisi samo od naših akcija — situacija u svetu takođe utiče na to. Svedoci smo usporavanja rasta globalne ekonomije, trgovačkih ratova i sankcija koje su nam nametnute. Mi moramo stremiti ciljevima u tim okvirima“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima — razlozi za usporavanje rasta svetske ekonomije su trgovinska konfrontacija između Kine i SAD.

„Međutim, uprkos svim negativnim okolnostima, Rusija ima neophodne resurse za ekonomski razvoj“, dodao je premijer Rusije.

Takođe je naglasio da Rusija neće prva moliti Zapad da ukine sankcije, ali je spremna na pregovore, ukoliko partner napravi prvi korak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala