Kako Kina pokušava da odloži početak globalne ekonomske krize

Pratite nasTelegramOdyssey
Peking je odlučio da kupi američke poljoprivredne proizvode u zamenu za ublažavanje nekih ograničenja za „Huavej“.

Analitičari smatraju da Kina čineći ustupke ne samo da se štiti od novih američkih sankcija, već i smanjuje  rizik od globalne ekonomske recesije.

Još jedna eskalacija trgovinskog rata dogodila se u avgustu i izazvala je paniku na svetskim tržištima. SAD i Kina nisu uspele da se dogovore i ponovo uvedu recipročne tarife. Deo ograničenja počeo je da se primenjuje 1. septembra, dok će sve mere stupiti na snagu 15. decembra.

Trgovinski sukob negativno utiče na kinesku, evropsku i američku ekonomiju.

„Usporavanje Kine sve više utiče na globalnu ekonomiju. Taj faktor je postao jedan od glavnih razloga razočaravajućih podataka o rastu ekonomije u zoni evra“, navodi se u izveštaju američke agencije.

Rejting agencija „Fič“ snizila je prognozu rasta kineske ekonomije na 6,1 odsto u 2019. godini i na 5,7 odsto do 2020. godine.

U tom kontekstu, većina glavnih finansijskih službenika vodećih svetskih kompanija predviđa globalnu ekonomsku recesiju do 2020. godine.

Uprkos ovim prognozama, SAD ne ukidaju kineske carine i, samim tim, samo povećavaju pritisak na azijsku zemlju i svetsku ekonomiju uopšte. Zato se azijski gigant sprema da napravi određene ustupke u trgovinskom sukobu.

Prema pisanju lista „Politiko“, Peking je spreman da kupi malu količinu poljoprivrednih proizvoda od Sjedinjenih Država u zamenu za ublažavanje ograničenja za „Huavej“.

Prema mišljenju stručnjaka, na taj način Kina teži ne samo da se zaštiti od američkih carina, već i da odloži početak globalne krize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala