Dejan Milojević za Sputnjik o ispadanju Srbije, meču sa Amerima, Jokiću i teškom putu do Olimpijade

© Foto : fiba.basketballBogdan Bogdanović posle poraza u četvrtfinalu
Bogdan Bogdanović posle poraza u četvrtfinalu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle poraza u četvrtfinalu protiv Argentine i pred meč sa Amerikancima, ali ne za medalju već u doigravanju za plasman od petog do osmog mesta, razgovarali smo sa Dejanom Milojevićem, bivšim košarkaškim reprezentativcem, nekadašnjim trenerom Nikole Jokića i trenerom „Mega Bemaksa“.

Kako ocenjujete utakmicu Srbije protiv Argentine i igre naše reprezentacije na Mundobasketu?

— Četvrtfinale je uvek bilo najteža utakmica jer je uglavnom protiv ekipa koje nemaju šta da izgube. Da smo bili favoriti – jesmo. Nismo odigrali dobru utakmicu, Argentina je zasluženo prošla i to je to. Bili smo favoriti, nismo pobedili i treba sada da probamo da budemo peti, ako je moguće. Ne očekuje nas laka utakmica sa Amerikancima. Evo, i oni su danas ispali, a sigurno su kvalitetnija ekipa od Francuske. Kada se igraju eliminacione utakmice na jednu pobedu, tu uvek šansu ima slabija ekipa.

Pred nama je utakmica sa Amerikancima. Poučeni duelima protiv Španije i Argentine, kako da odgovorimo na njihovu smol-bol petorku sa četiri beka u rotaciji?

— Mi sigurno imamo igrače koji mogu da odigraju kvalitetno protiv njih. Amerikanci su i protiv Turaka odigrali jako lošu utakmicu u kojoj su stvarno veoma srećno pobedili. Francuzi su ih danas nadigrali i pokazali da može da se igra protiv njih. Najbitnije je koja ekipa će pre da se oporavi od poraza. Sigurno je da su i oni imali mnogo veće ambicije od borbe za peto mesto. Ekipa koja bude bolje i brže skupila redove pobediće i sutra.

Bili ste trener Nikoli Jokiću. Juče je odigrao sasvim solidno prvo poluvreme u kom je postigao 14 poena. U drugom je dodao samo još dva, znači ukupno 16. Da li je mogao da bude bolje iskorišćen ili su jednostavno Luis Skola i ostali argentinski centri našli recept kako da ga čuvaju?

— Ne bih da komentarišem pojedinačne učinke igrača. Svi u ekipi su mogli da odigraju bolje. Nikola je svojim nastupima u NBA ligi postavio visoka očekivanja pred našu javnost i košarkaški svet. Kad imate 16 poena i 10 skokova i kažete da je solidno, a moglo je mnogo bolje — to je dokaz kakav je on igrač postao. Još je mlad, još treba da dobije iskustvo igranja bitnih utakmica. On je ove godine prvi put s Denverom ušao u plej-of i igrao utakmice na ispadanje. Evo, sad i kroz reprezentaciju stiče iskustvo, i on će još dugo igrati za nacionalni tim. Ima 24 godine, duga karijera je ispred njega, samo da ga posluži zdravlje i verujem da će on još mnogo bitnih utakmica odigrati i igrati bolje nego što je igrao juče.

Igrali ste za reprezentaciju, osvajali ste medalje. Imate li recept kako da se dignemo nakon ovog bolnog poraza i velikih očekivanja. Možemo li da se vratimo sutra?

— Igrao sam za reprezentaciju, osvajao medalje, ali sam bio i deo tima 2005. godine (Evropsko prvenstvo u tadašnjoj SCG) kada je bila slična situacija i kada smo ispali u četvrtfinalu, tako da aspolutno dobro znam kako se igrači osećaju. Nije lako. Mi tada nismo imali utakmicu posle tog četvrtfinala, ali znam i to — da smo je imali, ne bi bilo lako, sigurno. Videćemo kako će to izgledati sutra, nadam se da će smoći snage da odigraju jedan kvalitetan meč, jer je veoma bitno da budemo peti.

© AP Photo / DARKO VOJINOVICDejan Milojević u dresu reprezentaicije
Dejan Milojević za Sputnjik o ispadanju Srbije, meču sa Amerima, Jokiću i teškom putu do Olimpijade - Sputnik Srbija
Dejan Milojević u dresu reprezentaicije

Možemo li da smognemo snage i da se nakon svega plasiramo na Olimpijske igre u Tokiju? Za direktan plasman smo izgubili šanse, ali igraće se kvalifikacioni turniri koji će biti na programu od 6. do 12. jula sledeće godine...

— Iskreno, ne znam kakva će biti situacija sa tim prozorima i kako ih je FIBA napravila, ko kako može da igra i u kom sastavu... Ne znam u kom ćemo sastavu igrati te kvalifikacije.

S obzirom na to da 24. jula već počinju Olimpijske igre, a turniri se igraju na nešto više od dve nedelje pre početka, kako da se tu upakuju eventualne pripreme za takmičenje?

— Možda je to i bolje nego da se turniri igraju tokom sezone kada ne mogu da igraju najbolji igrači. Videćemo, bitno je da i sledeće godine budemo u što boljem sastavu kako bismo se kvalifikovali za Olimpijske igre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala