Britanija diže uzbunu zbog „Velike igre“ Rusije, koju je sama izmislila

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoZastava Velike Britanije ispred ambasade Rusije u Londonu
Zastava Velike Britanije ispred ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant Objedinjene komande oružanih snaga Velike Britanije Patrik Sanders upozorio je da bi Rusija mogla da obnovi takozvanu „Veliku igru“ i pozvao je Kabinet za vanredne situacije (KOBRA) Vlade Velike Britanije da pokrene novi način koordinacije svih resursa — vojnih, institucionalnih i civilnih.

Podsetimo — „Velika igra“ je termin za geopolitički sukob britanske i ruske imperije u borbi za geopolitičku dominaciju u Centralnoj Aziji u 19. i početkom 20. veka, a prema mišljenju britanskog generala, povratak ka strateškom rivalstvu velikih država danas označava da se rat vodi paralelno na bojnom polju, ali i u sajber-prostoru.

Sanders je pozvao Vladu Velike Britanije da aktivira sve vojne i civilne resurse i da stvori nacionalno telo na stalnoj osnovi, koji bi momentalno reagovalo na sve slične situacije, budući da zemlje poput Rusije i Kine prete da se „Velika igra“ ponovo pokrene u novoj formi, i to „na steroidima“.

Prema njegovim rečima — pretnja može da stigne od „neprijateljskih“ država, kao i od „nasilnih ekstremista“.

Komitet KOBRA koordiniše akcije Vlade Velike Britanije u slučajevima nacionalnih i regionalnih kriza, ili za vreme događaja u inostranstvu koji imaju ozbiljne posledice za Veliku Britaniju, a britanski general smatra da je stvaranje takvog centra ili mehanizma van KOBRA, uz krizne centre koje Britanija već ima, važan deo jačanja otpornosti Velike Britanije na strateške pretnje sa kojima se ona suočava.

© Sputnik / Alex McNaughton / Uđi u bazu fotografijaPripadnici britanske vojske čiste mesto trovanja Skripaljevih u Solsberiju
Britanija diže uzbunu zbog „Velike igre“ Rusije, koju je sama izmislila - Sputnik Srbija
Pripadnici britanske vojske čiste mesto trovanja Skripaljevih u Solsberiju

Sanders je podsetio na reakciju britanskih vlasti na trovanje Skripaljevih u Solsberiju prošle godine, koja je, kako je rekao, bila „neverovatno efikasna“, što predstavlja dobar primer kako različite institucije Vlade mogu da se ujedine da bi rešile krizu.

Ruski eksperti podsećaju da kroz istoriju moderne Evrope, od Francuske revolucije 1789. godine, pa sve do danas, Velika Britanija primenjuje doktrinu rusofobije, kao sastavni deo svoje spoljne politike.

Zamenik predsednika Komiteta za odbranu ruske Državne dume Aleksandar Šerin navodi da su Velika Britanija, Engleska i Britansko carstvo oduvek radile protiv Ruske Federacije, Sovjetskog Saveza i Ruske imperije. Uvek kada se Rusija suočavala sa nekim otporom, Britanija je otvoreno ili tajno podržavala suprotnu stranu.

Šerin tvrdi da u svim događajima u Rusiji — u ubistvima careva i u ubistvima ambasadora postoji trag britanske obaveštajne službe i korupcionog novca, kao i da će ta zemlja uvek gledati kako da naškodi Rusiji.

Šerin smatra da zaustavljanjem odliva kapitala zarađenog u Rusiji u Veliku Britaniju i prekidom kontakata sa tom državom, Moskva može da da efikasan odgovor na neprijateljske akcije Londona i to joj neće naštetiti.

Kako je objasnio — sve loše što se dešava u Rusiji ima britanske korene, a sve to rade „tuđim rukama“. Zbog toga je, smatra on, potrebno da Moskva prekine komunikaciju sa Britanijom, umesto što je finansijski hrani kroz svoju oligarhiju. Prema njegovim rečima — svi prevaranti koji pljačkaju i varaju ruski narod uvek nađu utočište u toj zemlji.

Deputat je podsetio i na reči uglednog ruskog geopolitičara, vojnog mislioca i stratega Alekseja Vandama, koji je rekao da — „gore od rata sa anglosaksoncima može biti samo prijateljstvo“.

„Generali se uvek pripremaju za ratove koji su prošli. Vojnici vole da igraju ovu vrstu igre, zastrašujući Vladu sa ciljem da pribave resurse za svoje postojanje — i to je sve. A imati takvog igrača, kakva je Rusija, za Veliku Britaniju uvek je bilo prikladno — možete da igrate neke velike igre i trošite državni budžet na sebe. To je veoma povoljna pozicija za pripadnike oružanih snaga, igračke generala. Najvažnija stvar ovde je da civilna Vlada treba da bude trezvena i objektivno sagleda svoje generale, koji mogu da dovedu ekonomiju do vrlo specifičnih pokazatelja, po kriterijumu potrošnje u odbrambenoj industriji“, rekao je za Sputnjik ruski politikolog Dmitrij Bereznjakov.

Eksperti takođe smatraju da ove izjave, kao i „slučaj Skripalj“ i druge optužbe, imaju za cilj da skrenu pažnju birača i uopšte svetske javnosti od svih problema sa kojima se Velika Britanija trenutno suočava. Konkretno — nije još najjasnije šta će biti sa „bregzitom“ i sa Evropom.

Ovakve izjave govore i o liderskim ambicijama Londona, koje su se ponovo javile kada je Donalad Tramp postao predsednik SAD. Drugim rečima — američko liderstvo je sada pod sumnjom, a Velika Britanija pokušava da preuzme ulogu svetskog lidera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala