Milo lako može da dokaže da ima ozbiljne namere prema Rusiji

© Foto : Predsedništvo Crne GorePredsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditive novoimenog ambasadora Ruske Federacije u Podgorici Vladislava Maslenikova
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditive novoimenog ambasadora Ruske Federacije u Podgorici Vladislava Maslenikova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora ima više nego dovoljno prostora da dokaže da želi bolje odnose sa Rusijom, kako je nagovjestio crnogorski predsjednik Milo Đukanović, primajući akreditive novog ruskog ambasadora u Podgorici Vladislava Maslenikova. Za početak bi mogla da ublaži antirusku propagandu u režimskim medijima, predlaže lider partije Prava Crna Gora Marko Milačić.

Predsjednik Đukanović je, primajući u ponedeljak na Cetinju ambasadora Maslenikova, izrazio nadu da će do kraja njegovog mandata odnosi između Rusije i Crne Gore „biti unaprijeđeni, u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama“ i dodao je da su sadašnji odnosi „posledica poremećaja na globalnoj političkoj ceni“.

Ambasador Rusije nije ostao dužan i istakao je da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom Rusiju spajaju tradicionalne viševjekovne veze prijateljstva.

„Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome“, naglasio je ruski ambasador, uz zahvalnost za nedavne ocjene Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koje je izrekao u Poljskoj.

Ako se ostave po strani činjenica da se Đukanović istog dana sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Metjuom Palmerom i izjave ovog američkog zvaničnika u kojima je optužio Rusiju da želi nestabilan Balkan, Marko Milačić smatra da se u skorije vreme teško može očekivati ozbiljnija promjena odnosa na relaciji Crna Gora-Rusija.

Kako kaže — nije dovoljno samo iskazati stav na nivou deklarativnog, kao što smo čuli od predsjednika Đukanovića u Poljskoj i kao što smo, takođe, čuli od Đukanovića prilikom primanja akreditiva od novog ambasadora Rusije Maslenikova, što je, naravno, dobro čuti.

„Pozitivni tonovi koje čujemo od strane zvanične Crne Gore, bez obzira što teško možemo da vjerujemo u njih, imajući u vidu Đukanovićevu antirusku politiku, nisu nešto što je negativno. Dobro je da se to čuje, a sada je na crnogorskoj strani da to dokažu i na terenu“, kaže Milačić za Sputnjik.

Ako Crna Gora uđe u NATO, Rusija će braniti Srbiju (video)

Naš sagovornik u tom smislu smatra da bi za početak značajan indikator bilo ublažavanje antiruske propagande u režimskim medijima.

„Đukanović ima više nego dovoljno prostora da dokaže da želi bolje odnose sa Rusijom, tako da — hajde da to vidimo konkretno na djelu. Ima toliko prostora i toliko već posijane negativne antiruske propagande i štete na teritoriji Crne Gore, da se taj posao revitalizovanja i normalizacije odnosa može početi istog dana“, kaže Milačić za Sputnjik.

On podsjeća da je zvanična Moskva izražavala želju da dođe do normalizacije odnosa sa Crnoj Gorom, čak i u trenucima u kojima je bila najžešća antiruska propaganda od strane zvanične Podgorice.

„Dakle, Putin i zvanična Rusija su uvijek pokazivali dobru volju, bez obzira što su trpjeli žestoke i ničim izazvane udarce“, konstatuje Milačić, koji je uvjeren da se odnosi između zvanične Crne Gore i zvanične Rusije u svakom slučaju moraju popravljati, kako zbog građana Crne Gore, naših predaka i potomaka, tako i zbog naših vjekovnih bratskih i partnerskih odnosa.

Kako dodaje, ozbiljna i mudra državna politika bilo koje zemlje, a naročito jedne teritorijalno male zemlje poput Crne Gore, podrazumijeva najbolje odnose sa svima, a posebno sa našim vjekovnim i tradicionalnim partnerima.

„Đukanović ima toliko načina da dokaže da je iskreno rekao ono što je izjavio u Poljskoj. Jedan od konkretnih primjera jeste ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji, ili direktan poziv gospodinu Vladimiru Putinu da posjeti Crnu Goru, a poznato je da jedan takav državnik nikada nije bio u posjeti Crnoj Gori. Kada to uradi, ili nešto slično tome, mi ćemo se više ubijediti u iskrenost njegovih riječi“, zaključuje Milačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala