Ukrajina: Sto poslanika pozvano na saslušanje u postupku protiv Porošenka

© Sputnik / Grigoriй Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska zastava u sali Vrhovne rade u Kijevu
Ukrajinska zastava u sali Vrhovne rade u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni biro za istrage Ukrajine pozvao je na saslušanje sto poslanika Parlamenta povodom krivičnih prijava protiv bivšeg predsednika Petra Porošenka i njegovog tima, optuženih za uzurpaciju vlasti, saopštio je bivši portparol Vrhovne rade Andrej Parubij.

„Govorio sam istražitelju o apsurdnosti slučaja uzurpacije vlasti. Razmislite, 100 poslanika je već pozvano u Državni biro za istrage, kako bi svedočili u slučaju uzurpacije vlasti i o tome da je, navodno, Vlada imenovana bez koalicije“, rekao je Parubij novinarima, prenela je televizija „Naš“.

On nije precizirao da li su na saslušanje pozvani aktuelni poslanici, ili članovi bivšeg sastava Vrhovne rade .    

Ranije je bivši zamenik šefa administracije bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, advokat Andrej Portnov saopštio da je Državni biro za istrage pokrenuo krivični postupak protiv Porošenka zbog optužbe da je falsifikovao dokumenata o formiranju koalicije poslaničkih partija 2016. godine i nezakonitog imenovanja u Vladi. Prema rečima advokata, u septembru 2015. godine iz koalicije „Evropska unija“ izašla je Radikalna partija, potom i partije „Batkevščina“ i „Samopomošč“, nakon čega je ona prestala da postoji zbog toga što nije imala potrebnu većinu — od neophodnih 226 brojala je 217 poslanika. Uprkos tome što nije postojala koalicija, Porošenko je predložio Parlamentu da imenuje određeni broj ljudi na dužnosti u Vladi — premijera i ministre.

Prema rečima Portnova, zbog toga je Porošenko počinio krivična dela: kršenje Ustava zemlje, uzurpiranje vlasti i zloupotreba službenog položaja.

Prethodno su mediji pisali da su protiv Porošenka već podignute četiri krivične prijave.

Porošenko je pak izjavio da nema čega da se plaši.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala