SAD uvele sankcije dvojici saradnika Istražnog komiteta Rusije

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv dvojice visoko rangiranih saradnika Istražnog komiteta Rusije Vladimira Jermolajeva i Stepana Tkača, koje su optužile za korupciju i narušavanje ljudskih prava, saopštio je Stejt department SAD.

Reč je o saradnicima Istražnog komiteta u gradu Surgutu, koji su, prema navodima Stejt departmenta, „narušili prava najmanje sedmoro pritvorenih članova sekte ’Jehovini svedoci‘, primenivši nasilje protiv njih“.

Tkaču, Jermolajevu i njihovim najbližim rođacima je zabranjen ulazak u SAD.

Sredinom februara ruska policija je u Surgutu otkrila organizaciju koja je delovala u saradnji sa sektom „Jehovini svedoci“, koja je u Rusiji zabranjena kao ekstremistička organizacija. Nakon toga na sajtu sekte je objavljeno da je najmanje sedmoro članova sekte mučeno gušenjem do gubitka svesti i batinama, kao i da su polivani vodom i da su na njima primenjivani elektrošokovi. Objavljeno je i da nisu imali advokata.

U istražnoj upravi su te informacije negirane, uz pretpostavku da je objava deo strategije zaštite optuženih.

Kasnije je predstavnik istražne uprave rekao da je u toku provera zbog „velikog odjeka“ koji je objava imala u javnosti. Krajem marta u istražnoj upravi je saopšteno da proverom nisu potvrđene informacije o mučenju članova sekte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala