Rak ubija Amerikance, godinama nakon 11. septembra na hiljade obolelih

© AP Photo / DAVID KARPJedna od kula u Njujorku koja je napadnuta 11. septembra
Jedna od kula u Njujorku koja je napadnuta 11. septembra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žaklin Febrilet imala je 26 godina i radila je u blizini Svetskog trgovinskog centra kada su 11. septembra 2001. godine džihadisti srušili Kule bliznakinje. Danas je jedna od nekoliko hiljada ljudi koji su oboleli od raka zbog izloženosti otrovnim materijama nakon napada.

Posle terorističkih napada, Febriletova je rodila troje dece, ali joj je 2016. godine dijagnostikovan rak, koji je metastazirao, najverovatnije zbog toksičnog otpada i oblaka pepela kojem je bila izložena.

I Rikardu Fareru (37), koji je nedavno postao otac, pre 18 meseci dijagnostikovan je agresivan oblik raka debelog creva, koji inače pogađa mnogo starije muškarce.

Farer, koji je radio na Menhetnu od 2001. do 2003. godine, nije imao nikakvih predispozicija za tu bolest, prenosi hrvatski „Indeks“.

Farer i Febriletova spadaju u kategoriju pacijenata koji su živeli ili radili u blizini Svetskog trgovinskog centra u vreme napada u Njujorku, u kojem je ubijeno 3.000 ljudi, dok je 6.000 ranjeno.

Od tada grad Njujork ne prestaje da beleži nove slučajeve obolelih od karcinoma i drugih teških bolesti, najviše bolesti pluća, što se dovodi u vezu sa toksičnim oblakom koji je sedmicama lebdeo nad južnim delom Menhetna.

Prve žrtve bile su desetine hiljada vatrogasaca i volontera koji su raščišćavali ruševine Svetskog trgovinskog centra.

Prema studiji objavljenoj u jednom naučnom časopisu 2011. godine, upravo je kod tih osoba povećan rizik od oboljenja od karcinoma.

U registru Zdravstvenog programa Svetskog trgovinskog centra, saveznog programa za osobe koje su preživele terorističke napade 11. septembra, nalazi se 10.000 obolelih od raka.

Krajem 2019. godine je više od 21.000 obolelih postalo deo programa Svetskog trgovinskog centra, dva puta više nego u junu 2016. godine.

Među njima je skoro 4.000 obolelih od raka, a najčešći su rak prostate, dojke i kože.

Glavni lekar njujorških vatrogasaca Dejvid Prezent rekao je da je nemoguće za svakog pojedinca utvrditi tačan uzrok za oboljenje od karcinoma, jer nijedan test krvi neće pokazati „žig“ napada na Svetski trgovinski centar.

Ipak, kako je naglasio, nekoliko studija je potvrdilo da je „postotak obolelih od raka porastao između 10 i 30 odsto kod osoba koje su bile izložene česticama“ na dan terorističkih napada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala