Proglašeni pobednici takmičenja „Andrej Stenjin 2019“

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaIzložba fotografija na proglašenju pobednika konkursa "Andrej Stenjin-2019" u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi
Izložba fotografija na proglašenju pobednika konkursa Andrej Stenjin-2019 u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na ceremoniji u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi proglašeni su pobednici Međunarodnog konkursa za najboljeg foto-reportera „Andrej Stenjin“ za 2019. godinu.

Glavna nagrada pripala je italijanskom fotografu Gabrijelu Čekoniju za seriju fotografija „Izgnanici i zemlja“. Glavni junaci priče su izbeglice iz Rohindže i južnog Bangladeša, koji su na ivici uništenja zbog prinudnih migracija.

Govoreći o učešću na konkursu, Čekoni je rekao da je prava privilegija kada se dobije prilika da se učestvuje u takmičenju sa drugim talentovanim fotografima u znak sećanja na mladog kolegu, koji je poginuo dok je obavljao profesionalnu dužnost.

„Ovaj konkurs pomaže da se sačuva sećanje na Andreja Stenjina i da se nastavi njegov rad kroz radove takmičara. Nadam se da će ova pobeda pružiti priliku da donesem svoju priču do velikog broja ljudi, priču koju su ispričali očevici. Na kraju krajeva, naša je obaveza da pričamo sa ljudima“, rekao je dobitnik glavne nagrade.

Na konkursu 2019. godine mladi fotografi su prikazali temu izbeglica i prisilne migracije kao jednu od najmučnijih pojava savremenog sveta.

U kategoriji „Glavne vesti“ prvo mesto zauzeli su zauzeli su fotograf iz Francuske Samir el Dumi sa serijom fotografija „Od sukoba do sukoba“ i američka novinarka Kitri Kahana sa foto-hronikom „Karavan migranata“.

Džastin Salivan iz Južne Afrike sa fotografijom „Rez“ osvojila je prvo mesto u kategoriji „Moja planeta“. U istoj kategoriji nagradu je dobila i serija fotografija „Moja Jakutija“ Rusa Alekseja Vasiljeva.

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaDžastin Salivan iz Južne Afrike sa fotografijom „Rez“ osvojila je prvo mesto u kategoriji „Moja planeta“ na konkursu "Andrej Stenjin" 2019
Proglašeni pobednici takmičenja „Andrej Stenjin 2019“ - Sputnik Srbija
Džastin Salivan iz Južne Afrike sa fotografijom „Rez“ osvojila je prvo mesto u kategoriji „Moja planeta“ na konkursu "Andrej Stenjin" 2019

U kategoriji „Sport“ pobednici su Ajnav Sil iz Indije za fotografiju „Odlučujući udarac“ i Rus Aleksej Filipov za seriju fotografija „Usamljeni olimpijac“.

Novinari iz Francuske i Bangladeša su pobedili u kategoriji „Portret. Junak našeg doba“. U istoj kategoriji prvo mesto je dobio i Francuz Fransis Ruso za fotografiju „Žene iz Arugamskog zaliva“.

Na konkursu „Andrej Stenjin“ ove godine je prvi put uvrštena i kategorija „Inspiracija“, a pobednik je italijanski fotograf Andrea Alai sa crno-belom fotografijom „Začarana“.

Kompletna lista pobednika ovogodišnjeg konkursa objavljena je na sajtu stenincontest.ru.

Ruski novinar Andrej Stenjin poginuo je u avgustu 2014. godine na jugoistoku Ukrajine. U svojoj kratkoj stvaralačkoj delatnosti Andrej je upisao svoje ime na stranice istorije Moskve, Rusije, istorije 21. veka. Dva puta je pobeđivao na konkursu „Srebrna kamera“ za najbolju fotoreportažu o Moskvi: 2010. godine nagrađena je njegova serija fotografija „Manježni trg“, a 2013. godine ciklus „Parelelni svetovi“.

Konkurs ima jednu specifičnost — učesnici ne mogu biti stariji od 33 godine: toliko godina imao je Andrej Stenjin kada je poginuo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala