Oproštajni govor ambasadora Terzića: Među Srbima nema „ruske opasnosti“ (foto, video)

© Sputnik / Olivera IkodinovićMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa ambasadorom Slavenkom Terzićem i srpskim diplomatama
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa ambasadorom Slavenkom Terzićem i srpskim diplomatama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić, koji posle sedam godina uskoro odlazi sa te dužnosti, priredio je sinoć oproštajni prijem, kojem je prisustvovao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U oproštajnom govoru, pred oko 250 zvanica, ambasador je istakao da je za svakog srpskog diplomatu oduvek bila velika čast da bude ambasador Srbije u Rusiji.

Terzić je govorio o neraskidivim istorijskim vezama dvaju naroda i o ljudima koji su ostavili veliki trag u istoriji i kulturi dve zemlje. On je podsetio na stihove velikog ruskog pesnika i diplomate Fjodora Tjutčeva da „umom Rusiju ne možeš shvatiti… u Rusiju možeš samo verovati“.

„I tokom mnogih decenija i stoleća Srbi su verovali i veruju Rusiji“, naglasio je ambasador.

Terzić je izrazio zadovoljstvo što su tokom njegovog sedmogodišnjeg mandata odnosi Srbije i Rusije bili stabilni i u usponu — u duhu savezništva, strateškog partnerstva, bliskog prijateljstva i uzajamnog poverenja.

„Tako treba da bude i ubuduće“, poručio je ambasador.

On je takođe podsetio i da „Rusija nije zaboravila našu autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije dr Slavenko Terzić dočekuje zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška
Oproštajni govor ambasadora Terzića: Među Srbima nema „ruske opasnosti“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Ambasador Srbije dr Slavenko Terzić dočekuje zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška

„Za mene lično život u Moskvi je bila mogućnost za divno obogaćivanje — dobrotom i otvorenošću ruske duše, dostignućima ruske kulture i čudesnom lepotom ruske zemlje“, rekao je Terzić.

Ambasador je poručio i da ne smemo zaboraviti da je iza nas mnogo vekova, da se krećemo po širokom putu, koji je određen našom istorijom, koju su stvorili naši preci — znani i neznani.

„Srbi i Rusi danas nastavljaju da hodaju po tom širokom putu savezništva i naše zajedničke istorije. Među Srbima nema ’ruske opasnosti‘ — istorijsko sećanje Srba je ruska ’meka sila‘. Žao mi je što neki spolja to ne razumeju“, rekao je ambasador.

Terzić je zahvalio svim ruskim državnim organima, Ministarstvu spoljnih poslova RF, Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ruskim kompanijama, naučnim institucijama i svima koji su pomagali u radu Ambasadi Srbije u Moskvi, Srbiji u celini i njemu lično. On je izrazio i zahvalnost vladiki Antoniju, nastojatelju Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi i svim našim privrednicima, koji su u svakom trenutku bili spremni da pomognu ambasadi Srbije, kao i srpskim studentima u Rusiji, koji su se okupljali oko Ambasade.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMeđu gostima u ambasadi Srbije u Moskvi bio je i Konstantin Kosačov, predsednik Komiteta za spoljnu politiku Saveta federacije Rusije
Oproštajni govor ambasadora Terzića: Među Srbima nema „ruske opasnosti“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Među gostima u ambasadi Srbije u Moskvi bio je i Konstantin Kosačov, predsednik Komiteta za spoljnu politiku Saveta federacije Rusije

„Uslovno se opraštam, ali bolje je reći — do novih susreta. Vraćaću se u Moskvu, a u Beogradu ću sa mojim prijateljima pevati ’Podmoskovske večeri‘. Niski naklon svima“, poručio je na kraju svog govora ambasador.

Ambasador Terzić je sinoć dobio i Orden velikog kneza Sergija Aleksandroviča koji mu je uručio bivši predsednik Vlade Rusije Sergej Stepašin, koji se nalazi na čelu Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva, a takođe i Počasnu medalju za saradnju koju mu je dodelilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RF, u okviru koga je i Interpol.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se obratio prisutnima, a Terziću je zahvalio na zajedničkom radu i poželeo uspeh u daljoj karijeri.

Na prijemu je bio i zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, zamenik ministra unutrašnjih poslova Igor Zubov, predsednik Komiteta za spoljnu politiku Saveta Federacije Konstantin Kosačov, direktor „Rosotrudničestva“ Eleonora Mitrofanova, kao i veliki broj deputata i senatora i predstavnika drugih ruskih ministarstava. Takođe, oproštajnom prijemu su prisustvovali i brojni strani ambasadori, među kojima i američki ambasador Džon Hantsman.

Među gostima je bio i vodeći ruski onkolog, akademik Dmitrij Kaprin, profesori i rektori prestižnih ruskih univerziteta MGIMO i MGU, čelnici ruskih državnih kompanija, veliki broj srpskih preduzetnika i predstavnika dijaspore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala