Nova šefica EK Balkanu: Naša pravila su ostala ista, pokažite da ste sposobni da ih poštujete

© AP Photo / Jean-Francois BadiasUrsula fon der Lejen
Ursula fon der Lejen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoimenovana predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lejen kaže da će Zapadni Balkan biti jedan od glavnih prioriteta njegog rada tokom naredih pet godina mandata.

„Želim da Zapadni Balkan bude što bliže EU”, poručila je Lejenova.

Ona je tokom predstavljanja novog tima evropskih komesara i njihovih zaduženja naglasila da je resor „susedstva i proširenja“ dodelila mađarskom komesaru Laslu Tročanjiju, imajući u vidi činjenicu da Mađarska i ona, kao predsednica Evropske komisije, imaju jasan zajednički cilj kada je Zapadni Balkan u pitanju.

„Zapadni Balkan je važan za nas. Želim ga što je bliže moguće Evropskoj uniji. Želim vrlo dobre odnose, intenzivan rad i saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana. To će biti jedan od mojih glavnih fokusa tokom ovog predsedavanja“, poručila je Lejenova.

Ona je naglasila da očekuje da će budući mađarski komesar za proširenje obavljati svoj posao imajući u vidu važnost oblasti kojom se bavi.

Lejenova je ponovila da su koraci za ulazak u EU „jasni“ i da su za napredak na tom putu prvenstveno odgovorne zemlje Zapadnog Balkana.

„Naša pravila se nisu promenila. Postoje osnovne vrednosti, a zemlje koje žele da se priključe EU moraće da pokažu da poštuju ista pravila i fundamentalne vrednosti, da ispunjavaju ulove i da su sposobne da budu članice EU“, kaže ona.

Ona je u Briselu podsetila na značaj dosadašnjih proširenja kako za EU tako i za nove zemlje članice.

„Svi zajedno smo dobili zbog toga“, ocenjuje Lejenova.

Novoimenovana predsednica Evropske komisije mađarskom komesaru dodelila je resor „susedske politike i proširenja“. Prema prvim ocenama to predstavlja „unapređenje“, odnosno vraćanje zaduženja komesara za pregovore o proširenju, što je bila zvaničan funkcija Johanesa Hana, na politiku „proširenja“.

Upitana da li ta promena u nazivu resora može da predstavlja signal da bi u toku njenog mandata moglo da dođe do značajnih pomaka u toj oblasti, Lejenova je odgovorila da je u pitanju samo „potpuno isti resor sa istim zaduženjima“, samo skraćenog imena.

Ona je naglasila da će svi komesari, pa i komesar za proširenje i susedsku politiku morati da prođu debatu u Evropskom parlamentu, koji će dati i konačno zeleno svetlo za novi sastav Evropske komisije.

I pre nego što je Laslo Tročanji dobio oblast susedstva i proširenja u Briselu su se mogle čuti najave da bi upravo taj komesar mogao da ima najviše problema u razgovoru sa evropskim poslanicima, jer je bio mađarski ministar pravde u vreme kada je Vlada Mađarske donosila zakone koji su oštro kritikovani u Briselu, preneo je Tanjug.

U slučaju da Evropski parlament odbaci kandidaturu Tročanjija Mađarska će morati da imenuje novog komesara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala