Mrtvi Albanci imaju pravo glasa, a živi Srbi — ne

© AP Photo / ZvekiGlasanje na Kosovu i Metohiji
Glasanje na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od oko 130.000 Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, prema nezvaničnim podacima njih oko 60.000 ima kosovske dokumente, i time stiču pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji zakazanim za 6. oktobar. A šta će ostali?

Prema novoj odluci centralne izborne komisije Kosova, na izborima neće važiti nijedan drugi dokument osim kosovske lične karte ili pasoša. To znači da više od 40.000 punoletnih Srba, koji žive i rade na Kosovu, a nemaju dokumenta lažne države, neće moći da glasaju. 

Ovo je ujedno bio i razlog da srpski član CiK-a Stevan Veselinović napusti sednicu tog tela. On za Sputnjik kaže da ta odluka i te kako može da utiče na izborni rezultat bitan za srpsku zajednicu.

Samo pečat Kosova

„Po izdatom uputstvu, naloženo je svim opštinskim odborima da su jedina dokumenta koja su prihvatljiva ona koja su izdata na Kosovu. Tako da ako nema nekoga na biračkom spisku, a nema kosovsku, već srpsku ličnu kartu, neće mu dozvoliti da glasa“, objašnjava naš sagovornik.

Veselinović ističe da je ova odluka CIK-a nezakonita i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i da joj je cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasa i bira svoje predstavnike.

Prema njegovim rečima, prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013, gde jasno piše da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole.

Srbi koji imaju Unmik ili izbeglička dokumenta moći će da glasaju poštom.

Najviše ugrožen Sever

„Ovo važi samo za one koji glasaju van Kosova, a na samom biračkom mestu to su nevažeći dokumenti. Ovim su posebno oštećeni Srbi sa Severa koji imaju pravo glasa, jer neće moći da glasaju ako nemaju kosovsku ličnu kartu“, navodi Veselinović.

Prema njegovim rečima, CIK je svojom odlukom direktno onemogućio da se vanredni izbori sprovedu u skladu sa zakonom i u fer atmosferi.

Sednicu CIK-a Veselinović je napustio jer nije želeo više da učestvuje u njenom radu, pošto bi ta institucija trebalo da bude nezavisna, a očigledno nije. Prema njegovim rečima, njegov izostanak neće sprečiti CIK da legalno radi, jer imaju osam članova koji su potrebni za rad. 

S druge strane, predsednica CIK-a Valjdete Daka kaže da se građani na dan glasanja mogu identifikovati pomoću svih važećih dokumenata „republike Kosovo“.

(Ne)verovatno

Daka tvrdi da CIK nije prekršio zakon davanjem administrativnih uputstava za identifikaciju glasača na biračkim mestima.

I dok se Srbima osporava biračko pravo, na biračkim spiskovima koje Kosovo priznaje nalaze se i imena Albanaca koji su preminuli još pre 1999. godine.

Osim njih, na spisku su i imena bezmalo svih Albanaca koji vode poreklo sa Kosova. Otuda i neslaganje broja stanovnika Kosova i Metohije sa brojem Albanaca sa pravom glasa u korist ovih drugih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala