Bivši šef bugarske Službe bezbednosti o hapšenju „Rusofila“: To su predizborni manevri Borisova

© Sputnik / Georgiй Galkin / Uđi u bazu fotografijaMerы bezopasnosti pered anticыganskimi akciяmi v Bolgarii
Merы bezopasnosti pered anticыganskimi akciяmi v Bolgarii - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši šef Nacionalne službe bezbednosti Bugarske Atanas Atanasov prokomentarisao je hapšenje sekretara pokreta „Rusofili“ u toj zemlji Jurija Borisova, rekavši da bi iza skandala mogli da stoje premijer Bugarske Bojko Borisov i zamenik generalnog tužioca Ivan Gešev.

„Reč je o predizbornim manevrima dva čoveka — Borisova i Geševa, koje očekuju izbori ove jeseni. Budući da Borisov može da izgubi na lokalnim izborima, a Gešev je zabrinut da će se pobuniti protiv njega kada ga izaberu na dužnost generalnog tužioca — ti ljudi zloupotrebljavaju vlast, kako bi mogli da manipulišu javnim mnjenjem“, dodao je Atanasov, istakavši da je ova situacija samo pokušaj da se podigne prašina.

Takođe je dodao da predstavnici organizacije „Rusofili“, koji su uhapšeni, i pored ljubavi prema Rusiji, teško da raspolažu nekim tajnim podacima.

„To znači da oni moraju da imaju pristup tajnim podacima, koje bi prikupljali i prenosili. Ja ne znam da uhapšene osobe imaju pristup takvim informacijama“, rekao je Atanasov za Bugarski nacionalni radio.

Iz Moskve su izjavili da su zabrinuti zbog hapšenja aktivnih pristalica prijateljskih odnosa sa Rusijom u Bugarskoj, ali i da će Gornji dom Parlamenta Rusije učiniti sve kako bi ih zaštitio.

Podsetimo, bugarske vlasti uhapsile su sekretara pokreta „Rusofili“ Jurija Borisova zbog špijunaže, a ako bude optužen preti mu od pet do 15 godina zatvora. 

Borisov je ispitivan o vezama sa ruskim general-pukovnikom Leonidom Rešetnikovom, koji, navodno, pokušava da utiče na izbore u Bugarskoj. Sam Borisov je izjavio da „Rusofili“ ne rade ni za jednu stranu organizaciju.

Komentarišući optužbe na svoj račun, Rešetnikov je na Fejsbuku napisao da su Amerikanci počeli kampanju „Ruski špijuni u Bugarskoj“.

„Siguran sam da će ove akcije potpuno diskreditovati bugarske vlasti u očima naroda. Samo neprijatelji Bugarske mogu da napadaju ljude samo zato što poštuju tradiciju, istoriju i žrtve, koje je Rusija prinela tokom stvaranja bugarske države“, saopštio je on.

Nacionalni pokret „Rusofili“ je registrovan u Sofiji 2003. godine kao nevladina organizacija, a bavi se razvojem odnosa između Bugarske i Rusije i očuvanjem istorijskih i kulturnih tradicija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala