BiH proteruje dvojicu potencijalnih terorista u Srbiju

© AP Photo / Darko BandicMigranti snimljeni u Bihaću — arhivska fotografija
Migranti snimljeni u Bihaću — arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvojica migranata, koji predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti zbog terorizma, biće proterana iz BiH u Srbiju.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić istakao je da je nakon višemesečne istrage koju je ta služba sprovela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbednosnim agencijama odlučeno da dvojica od petorice migranata iz Avganistana, koji predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti zbog terorizma, budu proterana u Srbiju, javila je Srna.

„Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna pretnja za BiH, biće isporučena u Srbiju gde su pre ulaska u BiH poslednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju, jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji oni nisu pretnja za tu zemlju“, rekao je Ujić, preneo je Tanjug.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru smešteni su pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Ujić je kazao da je proces provere informacija bio jako težak, a da se predmeti u vezi s ovim migrantima privode kraju.

„Dugotrajan je to proces, jer mi ne možemo da delujemo sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbednosnih agencija, i države porekla ovih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja dugo se čeka na provere kada pošaljemo biometrijske podatke“, objasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet lica koja se dovode u vezu s terorizmom, a nalazila su se među migrantima u BiH još od sredine februara.

Reč je o licima poreklom iz Avganistana koje su u prva dva meseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije doneta odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

„Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo doneti i odluku da im se, ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mere zabrane“, rekao je Ujić.

Prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, do sada je u BiH registrovan ulazak 43.000 migranata, a odluka o proterivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala