Zaharova objavila OEBS-ove podatke o narušavanju primirja u Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredstavnici Ministarstva za vanredne situacije Ukrajine i predstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u LNR
Predstavnici Ministarstva za vanredne situacije Ukrajine i predstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u LNR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izveštaj specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini pokazuje da Oružane snage Ukrajine narušavaju primirje u Donbasu češće nego Donjecka i Luganska narodna republika (DNR i LNR), napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Objavljujem podatke pripremljene na osnovu informacija OEBS-ove posmatračke misije u Ukrajini za kraj jula i sredinu avgusta 2019. godine. Sada ga možete videti i na infografici. To više nije trend, već sistem“, rekla je Zaharova.

Zaharova je objavila infografiku sastavljenu na osnovu izveštaja posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini za period od 31. jula do 18. avgusta 2019. godine. Tokom naznačenog perioda, u situacijama kada je bilo moguće odrediti stranu koja puca, Oružane snage Ukrajine (VSU) prekršile su primirje 1.360 puta, a DNR i LNR za isti period — 527 puta. U slučajevima kada je bilo moguće da se odredi strana koja narušava primirje, VSU je otvorio vatru 499 puta, a DNR i LNR — 180 puta.

Ukrajinska vojska je 33 puta ometala rad bespilotnih letelica posmatračke misije OEBS-a, a DNR i LNR — 16 puta. U izveštaju se ističu i 333 slučaja odsustva vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine na mestima predviđenim za njihovo skladištenje. Kada su u pitanju DNR i LNR, desilo se 145 takvih slučajeva.

„Razgovarali smo o statistici za 2018. godinu, ali smo zatim odlučili da napravimo proračun za sadašnji trenutak, sada već pod novom Vladom u Kijevu“, objasnila je Zaharova.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost, nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala