Višinski: Predlagali su mi da se „pokajem“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaGlavni urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski
Glavni urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski je objasnio razloge njegovog hapšenja u Kijevu na konferenciji za štampu, koja je organizovana nakon što je došao u Rusiju u okviru razmene zarobljenika sa Ukrajinom prema formuli „35 za 35“.

„Prave motive shvatio sam na dan pretresa, a zatim pritvora... Sedeo sam u prostoriji, pretres je bio u toku, a advokat koji je bio prisutan pokazao mi je izjavu u kojoj je pisalo da bi Višinskog bilo dobro zameniti za nekoga, a čak su se navodila i određena prezimena, uključujući i prezime Sencov“, rekao je Višinski.

„Sedim u sobi u svom stanu, nije okončana procedura, u toku je pretres, protiv mene nisu podignute optužbe. Uopšte, u tom trenutku nisam ni za šta kriv, ni za šta nisam optužen i osumnjičen, a oni me već razmenjuju za nekog. Odmah sam shvatio da to nema nikakve veze sa zakonom“, istakao je Višinski.

„Kada sam kasnije video sliku pretresa i kada sam pročitao šta je zaplenjeno, imao sam osećaj da je, naravno, bilo važno da me uhapse i strpaju u zatvor, ali je bilo jednako važno uništiti rad redakcije. Zaplenjeni su svi diskovi, a sve sistemske jedinice su demontirane i pretvorene u gomilu metala tokom tročasovne pretrage. Iako to kasnije nije korišćeno kao dokaz u slučaju. Mislim da, čak, nisu ni iskoristili informacije. Oni su jednostavno razbijali, a ne tražili“, objasnio je Višinski na konferenciji za medije u pres-centru agencije „Rusija sevodnja“.

On je dodao da mu je predlagano da napiše molbu za razmenu, a nakon njegovog odbijanja da to učini, preko advokata su mu poslali ponudu da prizna krivicu i održi konferenciju za štampu, na kojoj je trebalo da se pokaje.

„Rečeno mi je da posle toga neću otići u Rusiju, ali će oni organizovati da odem u Evropu i da se sastanem sa suprugom i majkom, pa će sve biti u redu. I to sam odbio“, naglasio je Višinski.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor agencije "Rusija sevodnja" Dmitrij Kiseljov poklanja majicu sa natpisom "Novinari ne smeju da sede u zatvoru" oslobođenom uredniku portala "RIA Novosti Ukrajina" Kirilu Višinskom
Višinski: Predlagali su mi da se „pokajem“ - Sputnik Srbija
Generalni direktor agencije "Rusija sevodnja" Dmitrij Kiseljov poklanja majicu sa natpisom "Novinari ne smeju da sede u zatvoru" oslobođenom uredniku portala "RIA Novosti Ukrajina" Kirilu Višinskom

Višinski je za svoje oslobađanje zahvalio Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, političkom rukovodstvu zemlje i lično predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. On se, takođe, zahvalio i novinskim savezima Rusije i sveta.

On je istakao da će ostati glavni urednik portala RIA Novosti Ukrajina i da namerava da se i dalje bavi novinarstvom.

Kiril Višinski uhapšen je u Kijevu 15. maja prošle godine, pod sumnjom da je podržavao samoproglašene republike Donbasa i počinio veleizdaju. Sud mu je osam puta produžavao pritvor, a 28. avgusta ove godine je oslobođen.

Rusija i Ukrajina su 7. septembra oslobodile po 35 osuđenika i zatvorenika, među kojima su ukrajinski reditelj Oleg Svencov i 24 ukrajinska mornara. U Rusiju je iz Ukrajine, pored ostalih, doleteo i rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala