Tajna dokumenta o početku Drugog svetskog rata otkrivaju koja je država, osim Sila Osovine, bila velika pretnja Rusiji

© Sputnik / Viktor Temin / Uđi u bazu fotografijaOfanziva sovjetskih snaga na Berlin u aprilu 1945. godine
Ofanziva sovjetskih snaga na Berlin u aprilu 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije skinulo je oznaku poverljivosti sa jedinstvenih dokumenata koji govore o događajima koji su se desili neposredne pre i na samom početku Drugog svetskog rata, a pominje se i pretnja od strane Poljske.

Ministarstvo je navelo da deklasifikovani dokumenti daju predstavu o tome zašto su se u tako teškoj vojno-političkoj situaciji donosile određene odluke. Novo poglavlje sajta Ministarstva, posvećeno 80. godišnjici potpisivanja pakta o nenapadanju između Nemačke i Sovjetskog Saveza (Pakt Molotov-Ribentrop), takođe je namenjeno borbi protiv pokušaja falsifikovanja istorije i revizije rezultata Drugog svetskog rata.

Među deklasifikovanim dokumentima nalazi se službena beleška načelnika Generalštaba Crvene armije Borisa Šapošnjikova upućena narodnom komesaru odbrane SSSR-a Klimentu Vorošilovu. U njoj se nalazi procena vojne pretnje koju različite države mogu da predstavljaju, i nezavisno i kao deo vojnih saveza i blokova.

Stepen značaja i tajnosti ovog dokumenta posebno naglašava činjenica da Šapošnjikov nije koristio pomoć daktilografa, već je izveštaj na 31 stranici napisao svojeručno. Prema mišljenju sovjetskih vojnih stručnjaka, najverovatnija pretnja za SSSR u tom periodu nije bio samo vojni savez Nemačke i Italije, već i Poljska, koja je bila „u orbiti“ fašističkog bloka.

© Sputnik / Boris Kudoяrov / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Baltičke flote Rusije kod poluostrva Hanko za vreme Drugog svetskog rata
Tajna dokumenta o početku Drugog svetskog rata otkrivaju koja je država, osim Sila Osovine, bila velika pretnja Rusiji - Sputnik Srbija
Brodovi Baltičke flote Rusije kod poluostrva Hanko za vreme Drugog svetskog rata

Šapošnjikov je isticao da „Sovjetski Savez mora da bude spreman za borbu na dva fronta: na zapadu protiv Nemačke i Poljske i, delimično, protiv Italije, sa mogućim savezništvom pograničnih država, a na istoku protiv Japana“.

Dokumenti pokazuju da su Nemačka i Poljska uoči rata mogle zajedno da imaju više od 160 pešadijskih divizija, više od 7.000 tenkova i 4.500 aviona. Radi poređenja, narodni komesar odbrane Vorošilov je na pregovorima sa britanskom i francuskom vojnom delegacijom u maju 1939. godine saopštio da Moskva može da formira 136 divizija i 5.000 aviona.

U materijalima se takođe nalazi i opis vojne operacije 2. nemačkog armijskog korpusa tokom ofanzive na Poljsku 1939. godine, koji je 1949. godine sastavio zarobljeni nemački general-pukovnik German Beme, a koji je tokom perioda opisanih vojnih operacija bio načelnik operativnog odeljenja divizije. U njima se detaljno opisuje kako su se tajno, pod okriljem vojnih vežbi, nemačke trupe pripremale za napad, a takođe se otkriva redosled dejstava korpusa tokom ofanzive. Navodi nemačkog generala svedoče o žestokom otporu Poljaka i opisuju intenzivan tok borbi za Varšavu i za tvrđavu Modlin.

Drugi svetski rat trajao je šest godina, od 1. septembra 1939. do 2. septembra 1945. godine. Njegove poslednje bitke vodile su se na Dalekom istoku, a 2. septembra 1945. godine na američkom bojnom brodu „Misuri“ potpisana je bezuslovna kapitulacija Japana, jednog od saveznika Nemačke.

U rat je uvučena 61 država sa ukupno 1,7 milijardi stanovnika. Vojne operacije su se vodile na teritoriji 40 država, kao i na morima i okeanima. Drugi svetski rat bio je najrazorniji i najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva. U njemu je poginulo više od 55 miliona ljudi. Najveće žrtve pretrpeo je Sovjetski Savez, koji je izgubio 27 miliona ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala