SAD pokreću novu istragu: Tramp od Ukrajine tražio da mu pomogne na izborima

© REUTERS / Tasos KatopodisDonald Tramp
Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom SAD saopštio je da pokreće novu istragu protiv predsednika Donalda Trampa zbog pokušaja da natera Ukrajinu da mu indirektno pomogne na predstojećim predsedničkim izborima 2020. godine.

S tim u vezi kongresmeni Eliot Engel, Adam Šif i Elajdža Kamings poslali su pisma Beloj kući i Stejt departmentu SAD sa zahtevom da se Kongresu dostave sve neophodne informacije po tom pitanju.

„To je naš prvi zahtev i prvi korak u ovoj sveobuhvatnoj istrazi“, navodi se u saopštenju.

Prema tvrdnjama kongresmena, postoje informacije da su Tramp i njegov advokat Rudi Džulijani to radili mimo utvrđenih diplomatskih i bezbednosnih kanala kako bi naterali Ukrajinu da sprovede politički motivisanu istragu.

Mediji podsećaju i da je krajem avgusta „Si-En-En“ pisao da se Džulijani u julu sastajao sa Andrejem Jermakom, pomoćnikom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kako bi razgovarao o mogućem uticanju aktuelnog kandidata za predsednika SAD Džoa Bajdena na ostavku ukrajinskog tužioca Viktora Šokina 2016. godine.

Džulijani je tada rekao da je sa Jermakom razgovarao pre svega o mogućoj ulozi Bajdena u ostavci bivšeg državnog tužioca, ali i o pokušaju ukrajinske vlasti da „unište“ Trampovu predsedničku kampanju 2016. godine.

I list „Njujork tajms“ je početkom maja pisao o tome da je Džulijani planirao da poseti Kijev kako bi ubedio nove vlasti zemlje da energičnije sprovedu istragu o nizu pitanja za koja je zainteresovana Bela kuća.

Tada je ovaj list pisao da je u planu bilo da se istraga tiče, između ostalog, veza bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena s gasnom kompanijom koja pripada jednom ukrajinskom oligarhu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala