Petsto državljana BiH zarobljeno u kampovima Sirije i Iraka

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaStanovnici sela koje su uništili teroristi DAEŠ-a u provinciji El Hasake na severoistoku Sirije
Stanovnici sela koje su uništili teroristi DAEŠ-a u provinciji El Hasake na severoistoku Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko pet stotina državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbegličkim ili zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku, gde čekaju na moguću deportaciju u zemlju u kojoj su rođeni, piše sarajevski „Avaz“.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima, list piše da je reč o osobama koje su povezane sa terorističkom organizacijom DAEŠ (takozvanom Islamskom državom), a nakon njenog sloma, dospeli su u zarobljeništvo snaga koalicije, koju predvode SAD.

Organi vlasti policijske agencije u BiH još nemaju precizne podatke o tome koliko je tačno bosanskohercegovačkih državljana zarobljeno nakon sloma DAEŠ-a, ali se do sada računalo sa brojkom od oko tri stotine.

Te su procene gotovo udvostručene, nakon što su vlasti Bosne i Hercegovine dobile podatke o osobama poreklom iz BiH koje su u Siriju ili Irak otišle iz drugih država u kojima su živele.

„Avaz“ piše da je na stotine ratnika sa pasošima BiH otišlo u redove DAEŠ-a iz Austrije, Belgije, Švajcarske, Švedske i Nemačke, prenosi Tanjug.

Uz muškarce, koji su se borili u redovima DAEŠ-a i u tim su borbama zarobljeni, na povratak u BiH čeka i nekoliko stotina njihovih udovica, žena i dece.

Do sada je u BiH vraćen jedino Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, kojem se pred Sudom BiH trenutno sudi po optužnici za terorizam i ratovanje u terorističkoj organizaciji.

BiH se još u februaru ove godine odazvala pozivu SAD da primi svoje zarobljene državljane iz Sirije i Iraka, ali vlasti te zemlje sporo rade na utvrđivanju njihovog identiteta i uloge koju su imali u takozvanoj Islamskoj državi i u eventualnim ratnim zločinima, preneo je Tanjug.

Članovi državnog operativnog tela zaduženog za ova pitanja, na čijem čelu je ministar bezbednosti Dragan Mektić, ne uspevaju da dogovore ovlašćenja različitih ministarstava i policijskih agencija, niti su do sada bili u stanju da usaglase plan smeštaja deportovanih osoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala