Svetislav Pešić: Očekujem boljeg Bjelicu i Jokića... Dobićemo Argentince

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHESvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle nekoliko vrhunskih utakmica na Svetskom prvenstvu u Kini, košarkaška reprezentacija Srbije doživela je neprijatan i ubedljiv poraz od Španije (81:69), pa u četvrtfinale ide sa druge pozicije.

„Orlovi“ su u jednom trenutku imali i 21 poen zaostatka, pa će imati teži put do eventualnog finala — Argentinu umesto Poljske, a potom najverovatnije selekciju SAD.

Svetislav Pešić, trener Barselone i svetski šampion sa Jugoslavijom 2002, kaže za „Sport klub“ da Srbija nije imala odgovor na španska iznenađenja u odbrani. Ipak, optimista je — veruje u pobedu nad Argentinom, kao i u najveće domete Srbije.

„Posle Amerikanaca, najbolju košarku igraju Španci i Srbi, to je prva stvar i to su glavni favoriti za osvajanje medalje. Kada je reč o samoj utakmici, videlo se da smo mi imali mnogo mečeva koje smo dobijali naizgled lagano, davali smo po 100 poena... To jeste odraz kvaliteta ekipe, ali i pokazatelj da rivali nisu imali objektivni kvalitet da igraju s nama — možda jedino Italija koja je mogla da nas testira, ali nema unutrašnje igrače, bez toga je u Evropi problem igrati“, počinje Pešić i dodaje:

„Ova utakmica nije odlučena u poslednjih pet minuta, nije bilo neizvesne završnice, ali mislim da će ih biti kada se budu igrali najvažniji mečevi. Španija i Srbija su tu negde — malo su nas iznenadili trik odbranama, kao što Skariolo obično radi, ali je to je samo jedna utakmica, ne verujem da u eventualnoj sledećoj utakmici mogu da poremete ritam ozbiljnih ekipa kao što je naša ili američka“.

Srbija je odlično počela, vodila 20:13, ali je uvođenjem nešto niže postave, Španija ubrzala tempo i odbranom prelomila meč jako rano

Reprezentativci Španije proslavljaju pobedu nad Srbijom - Sputnik Srbija
Prvi šamar Srbiji ― Španija skromno počela, pa pregazila „orlove“ (foto, video)

„Naravno da niko nije očekivao takvu partiju, nisu ni naši igrači, ali nismo uspeli da se adaptiramo — umesto da mi preuzimamo inicijativu, reagovali smo na ono što je protivnik radio. Odjednom je to bila nova situacija za sve igrače, krajem prve četvrtine su Španci promenili odbranu, igrali kombinovanu i zonsku odbranu. Tu smo mi ispali iz ritma napada, počeli smo previše da razmišljamo kako da rešimo tu vrstu odbrane i zaboravili da je agresivna odbrana u stvari najbolji napad na zonu jer se tako dobijaju poeni iz kontre. Jednostavno smo previše bili opterećeni kako da rešimo taj problem — tu kao da se videlo neko neiskustvo, a to je iznenađenje za mene jer imamo iskusne igrače koji to poprilično dobro rešavaju. Ali kažem, jedna utakmica. Bolje sada nego u borbi za medalje“. 

Baš spomenute 2002. godine Pešić je bio u verovatno još lošijoj situaciji posle poraza, a u takvim situacijama ključno je podići samopouzdanje ekipe. Sledeći protivnik je Argentina, a taj duel na programu je u utorak od 13 časova.

„Kada pobediš uprkos tome što nisi igrao na svom nivou, onda ne naučiš baš previše. Ali kada se doživi poraz, onda se detaljnije analizira zbog čega si došao u tu situaciju. Naravno da je uvek bolje da se pobedi, ali ovaj poraz će 100% biti dobra lekcija da se zapne u sledećem meču. Argentina nije više ona reprezentacija iz 2002. ili 2004. godine, nema dovoljno igrača — ima dobre spoljne košarkaše i Skolu, ali u normalnim uslovima oni ne bi trebalo da ugroze pobedu Srbije. Ponavljam, u jednoj utakmici sve je moguće, ali ja ne verujem da Argentina može da nas savlada“.

Jasno je da će ekipa Aleksandra Đorđevića morati da podigne nivo igre ukoliko želi da ostvari ambicije i osvoji medalju.

Reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija
Magija u 150 sekundi po izboru FIBA: Maestralni Bogdanović! (video)

„Igra svake ekipe počinje od bekova, i u odbrani i u napadu. Neosporni su naš individualni kvalitet i iskustvo koje imamo, jer ta ekipa sa manjim promenama već dugo igra zajedno. To su sve košarkaši koji ne padaju u nesvest od slavlja kada se pobeđuje i koji ne plaču i ne kukaju kad se izgubi. Svaki igrač je važan. Protiv Španije smo imali savršenog Bogdanovića, ali videli ste... Jedan igrač ne pobeđuje, ali jedan zato igrač može da poremeti kompletan koncept igre. Moramo da budemo mirni, da se vrati bolja odbrana i da se ne reaguje na bilo šta, već da se preuzima inicijativa. Nema razloga da se to ne desi. Očekujem od Bjelice da igra bolje, na svom nivou. Od Jokića takođe“.

Put sada jeste teži jer su Amerikanci potencijalni protivnici u polufinalu, ali medalja je i dalje dostižna.

„Sve je otvoreno. Sigurno je da bi bilo bolje da smo izbegli Amerikance do finala, ali mi njih možemo da dobijemo. Verujem da će pobeda nad Argentinom vratiti samopouzdanje igračima. Mislim da je dobro što igramo s Argentincima — oni jesu veliko ime, ali mislim da nemaju potreban kvalitet i da dobijamo taj meč. Ekipa SAD raste iz utakmice u utakmicu, kao i svaka njihova ekipa — malo su se privikli na pravila i malo su se uigrali, ali i mi smo jaki. Ipak, fokus mora da bude prvo na Argentini“, zaključio je Pešić za „Sport klub“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala