Nemački detektiv spreman na saradnju sa Malezijom u istrazi o padu aviona na letu MH17

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni eksperti u Donjecku istražuju uzroke avionske katastrofe malezijskog aviona na liniji MH17
Međunarodni eksperti u Donjecku istražuju uzroke avionske katastrofe malezijskog aviona na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački detektiv Jozef Reš spreman je da razgovara sa vlastima Malezije o dostavljanju materijala koji je prikupio radeći na slučaju rušenja leta MH17 u Ukrajini. Ova odluka je usledila nakon izjave premijera Malezije Mahathira Muhameda, koji je u intervjuu za Sputnjik rekao da je spreman da prihvati njegove dokaze.

„Polazimo od činjenice da će nas malezijska Vlada lično kontaktirati preko svoje ambasade ili preko ovlašćenog advokata. Da bi (ovi predstavnici mogli) zatim da obaveste malezijsku Vladu o tome kako je sve planirano, ukoliko budu ispunjeni uslovi“, rekao je Reš za Sputnjik, odgovarajući na pitanje da li je spreman da malezijskoj Vladi dostavi materijale svoje istrage.

Premijer Malezije izjavio u intervjuu od 5. septembra da je zemlja spremna da sasluša Rešove dokaze koje je prikupio radeći na slučaju katastrofe, a koje Zajednički istražni tim do sada nije uzeo u obzir. On je tada dodao i da se istraga, koja se vodi pod rukovodstvom holandskog tužilaštva i bez učešća Rusije, zasniva na stavu onih koji ne mogu da budu nepristrasni. Za istinski pravednu istragu, Muhamed je predložio stvaranje novog neutralnog tela, u kojem bi učestvovali stručnjaci iz različitih zemalja koji imaju iskustva u takvim slučajevima avionskih nesreća.

Ranije je Reš, koji istražuje pad aviona na letu MH17 od 2014. godine, u intervjuu Sputnjiku istakao da zna imena odgovornih za katastrofu i ostale ključne podatke, koje međunarodna istraga ignoriše. Detektiv je tada rekao da će predložiti Rusiji, Maleziji i drugim zemljama da se objave njegovi podaci o uzrocima tragedije i imena ljudi koji su odgovorni za nju, a da se objave i američki satelitski podaci koje poseduje.

Reš je u avgustu ponovo uputio otvoreno pismo međunarodnoj istrazi. On je i dalje spreman da javno preda dokaze o ovom slučaju Zajedničkoj istražnoj grupi. Pri tome, detektiv je spreman da razmotri i druge „transparentne načine“ objavljivanja informacija koje poseduje.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ poleteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur 17. jula 2014. godine i srušio se u blizini Donjecka. Poginulo je 298 osoba.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini i za obaranje su optužili Ukrajinu. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Radi istrage o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala