Lavrov: Nadamo se normalizaciji odnosa sa Ukrajinom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska strana smatra izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o potrebi rada na povlačenju snaga u Donbasu pozitivnom.

„Primetili smo, sa ruske strane, kao vrlo pozitivnu izjavu predsednika Zelenskog da je zainteresovan za rešavanje, radom u ’normandijskom formatu‘ i u kontakt grupi, pitanja o povlačenju snaga i sredstava na kontakt-liniji, počev od onih oblasti o kojima su se dogovorili još pre tri godine lideri ’normandijskog formata‘, a potom širom ove kontakt-linije“, saopštio je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka ruskih i francuskih ministara spoljnih poslova i odbrane.

Prema njegovim rečima — to u potpunosti ispunjava očekivanja svih zainteresovanih za potpunu realizaciju Minskih sporazuma.

„I, naravno, izrazili smo nadu da će takav stav predsednika Ukrajine i dalje određivati politiku ove zemlje za rešavanje situacije u Donbasu“, rekao je ministar.

On je dodao da se Moskva nada da će se odnosi između Rusije i Ukrajine poboljšati zajedno sa rešavanjem situacije u Donbasu.

„Svi smo izrazili zadovoljstvo zbog razmene (zatvorenika između Rusije i Ukrajine). Ovu akciju su široko pokrivali mediji i bez izuzetka pozdravili svi naši i ukrajinski partneri. Nadamo se da je ovo dobar znak, koji nam omogućava da računamo na to da će, paralelno sa rešavanjem situacije u Donbasu, biti normalizovani i rusko-ukrajinski odnosi, i da će one agresivne i antiruske jednostrane odluke, koje je donosio Porošenkov režim, biti povučene, kako bi se obezbedilo uzajamno poštovanje u našim odnosima i poštovanje nacionalnih manjina u Ukrajini i Rusiji“, istakao je ruski ministar.

Rusija i Ukrajina su 7. septembra oslobodile po 35 osuđenika i zatvorenika, među kojima su ukrajinski reditelj Oleg Svencov i 24 ukrajinska mornara. U Rusiju je iz Ukrajine, pored ostalih, doleteo i rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala