Kremlj: Razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine pozitivan korak

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDržavljani Rusije razmenjeni u okviru sporazuma Rusije i Ukrajine iskrcavaju se iz aviona na moskovskom aerodromu Vnukovo
Državljani Rusije razmenjeni u okviru sporazuma Rusije i Ukrajine iskrcavaju se iz aviona na moskovskom aerodromu Vnukovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je zašto predsednik Rusije nije došao na aerodrom da dočeka oslobođene državljane Rusije, koji su se vratili u zemlju u okviru razmene zatvorenika sa Ukrajinom.

Na pitanje novinara zašto predsednik Rusije nije na aerodromu dočekao razmenjene zatvorenike, Peskov je objasnio da predsednik nije došao na aerodrom, pošto to nije prerogativ šefa države i dodao je da je „predsednik prešao svoj deo puta kako bi se razmena dogodila i to je glavna stvar, a ne dolazak ili nedolazak na aerodrom“.

On je dodao da Kremlj pozitivno ocenjuje razmenu zatvorenika između Ukrajine i Rusije i smatra da je to prilika za oprezan optimizam za nastavak daljeg traženja puteva za normalizaciju odnosa između dve zemlje, kao i za obezbeđivanje uslova za realizaciju Minskih sporazuma.

Odgovarajući na pitanje da li Kremlj vidi razliku između ceremonija susreta razmenjenih građana, Peskov je rekao da razlika nije „u emocionalnoj atmosferi i ceremonijalnosti, već je važna suština i odrađeni posao, koji je prethodio onome što ste videli na televiziji“.

Rusija i Ukrajina su 7. septembra oslobodile po 35 osuđenika i zatvorenika, među kojima su ukrajinski reditelj Oleg Svencov i 24 ukrajinska mornara. U Rusiju je iz Ukrajine, pored ostalih, doleteo i rukovodilac portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala