Đukanović ruskom ambasadoru: Narodi dvije zemlje zaslužuju bolje odnose

© Foto : Predsedništvo Crne GorePredsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditive novoimenog ambasadora Ruske Federacije u Podgorici Vladislava Maslenikova
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditive novoimenog ambasadora Ruske Federacije u Podgorici Vladislava Maslenikova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditive novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u Podgorici Vladislava Maslenikova i tom prilikom izrazio očekivanje da će do kraja njegovog mandata odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama.

Konstatovao da je od žaljenja što odnosi danas nijesu u tom duhu, važnija spremnost da zajedničkim radom budu dovedeni na očekivani nivo.

„Sadašnji su posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni”, ocijenio je Đukanović, ističući spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima Crna Gora doprinosi pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU.

Đukanović je istakao da Crna Gora ne precjenjuje svoj značaj, ali da ne želi ni da propusti priliku za doprinos unapređenju odnosa na globalnoj sceni.

Crnogorski predsednik je ocijenio i da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori.

Uz respekt prema tradiciji i svijest da dinamiziranje odnosa zahtijeva izvjesnu postupnost, Đukanović je podsjetio i na podršku Rusije i u novije vrijeme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore.

Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom Rusiju spajaju tradicionalne viševijekovne veze prijateljstva.

Saglasan je da je zategnutost u odnosima povezana pored ostalog sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da narodi dvije zemlje zaslužuju bolje odnose.

„Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome“, naglasio je ruski ambasador.

Maslenikov je izrazio zahvalnost za nedavno izrečene ocjene predsjednika Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, što je dio zajedničke istorije.

Ambasador je izrazio spremnost za pragmatičnu saradnju u obostranom interesu, na ekonomskom i multilateralnom planu.

Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropskih integracija, rekao je da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i da nikada nije bila protiv toga.

Navodeći primjer zemalja koje su članice i EU i NATO-a, a imaju razvijene odnose sa Rusijom, poručio je da je Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja za sva pitanja od zajedničkog interesa.

Đukanović je na kraju poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavremenjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala