Bugarski skulptor: Prelazak na stranu antifašista — crni dan u istoriji Bugarske

© Foto : Andreй Vrabčev/YouTubeBugarski skulptor Andrej Vrabčev u Doktorskoj bašti u Sofiji obojio vodu u krvavo crvenu boju i pored stavio platno sa natpisom „Srećan praznik, nezahvalnici“
Bugarski skulptor Andrej Vrabčev u Doktorskoj bašti u Sofiji obojio vodu u krvavo crvenu boju i pored stavio platno sa natpisom „Srećan praznik, nezahvalnici“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski skulptor Andrej Vrabčev je u znak protesta zbog istorijskog događaja koji se dogodio 9. septembra 1944. godine u zemlji u Doktorskoj bašti u Sofiji obojio vodu u krvavo crvenu boju i pored stavio platno sa natpisom „Srećan praznik, nezahvalnici“, prenose bugarski mediji.

Devetog septembra 1944. godine u Bugarskoj se dogodio državni udar, usled čega je zemlja, koja se nalazila na strani Nemačke u Drugom svetskom ratu, prešla na stranu bloka koji se borio protiv nacista. Do 1990. godine taj dan se obeležavao kao nacionalni praznik. U nekim izvorima događaj se naziva i socijalističkom revolucijom.

Autor „dela“, skulptor Andrej Vrabčev ne smatra da je njegov postupak vandalistički. On je rekao da se sa državnim udarom u zemlji pojavilo mnogo onih koji su činili zločine, skrivajući se iza ideje antifašizma.

„Mnogi su ubijeni, oduzimana je imovina bez suda i izrečenih presuda. Nemoguće je da se u društvu čitave grupe ljudi kriju iza maske antifašizma. Ovde nema vandalizma, umetnost ne treba da plaši. Moj stav je više moralan, nego politički“, rekao je Vrabčev za bugarske medije.

On je dodao da svojim postupkom želi da podstakne građane da se zamisle nad događajima iz tog perioda.

„Nikoga ne želim da uvredim, želim da ih podstaknem na razmišljanje. Prošlo je dovoljno vremena da možemo da ocenimo događaje i da se ne osećamo kao da nas optužuju“, rekao je on.

Prema rečima Vrabčeva, to nije praznik, nego crni datum u istoriji Bugarske.

„Dok ne dobijemo pravi odgovor, u društvu neće doći do pomirenja, kojem stremimo 30 godina“, ocenio je on.

Bugarski korisnici Fejsbuka su prokomentarisali taj događaj. Jedan od korisnika je napisao da i on negativno doživljava 9. septembar, ali da postupak Vrabčeva smatra vandalističkim.

„Takva manifestacija vandalizma je odvratna. I ja smatram da je 9. septembar tragičan datum u bugarskoj istoriji, ali takav antikomunizam izaziva gađenje“, prokomentarisao je Javor Dačkov.

Podsetimo, nedavno su vandali u Sofiji ponovo prefarbali spomenik sovjetskoj vojsci.

Devetog septembra u Sofiji se otvara izložba, koja je posvećena 75. godišnjici oslobađanja Istočne Evrope od nacizma.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je prošle nedelje saopštilo da ne negira doprinos SSSR-a u pobedi nad nacizmom, ali i da apeluje da se ne zatvaraju oči na „represiju dugu pola veka“ i da se ne podržavaju „sumnjive istorijske teze o oslobađanju“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je bugarske kolege da ne prepisuju istoriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala