Bocan-Harčenko: Srbija mora biti vidljivija i prisutnija u Rusiji (video)

© Sputnik / Radoje PantovićAleksandar Bocan-Harčenko u Sputnjiku
Aleksandar Bocan-Harčenko u Sputnjiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aleksandar Bocan-Harčenko došao je u Srbiju u trenutku kada su odnosi između dve zemlje ne samo dobri, već izuzetno dobri. Kontakti na najvišem nivou češći su nego ikada, pa se, prosto, postavlja pitanje — da li je moguće još ih unapređivati. Pitamo ruskog ambasadora — koji je zadatak sebi postavio dolazeći u Srbiju.

Vi ste u pravu, ali kod nas kažu da nikad nema granice za poboljšanje. Ja smatram da imamo puno neiskorišćenih mogućnosti i rukovodstvo u Rusiji, predsednik i ministar inostranih poslova su mi postavili taj zadatak. Uz zadovoljstvo sadašnjim nivoom i sadržajem i mogućnostima naših odnosa, mi, naravno, imamo nove smernice i novu perspektivu da idemo dalje.

Koje su to smernice i šta nas čeka?

— Pre svega bih naveo energetiku. Sada smo na početku izgradnje gasovoda. Ja verujem da će to biti presudno za ovaj deo Evrope, koja će biti obezbeđena gasom i energijom na ekonomski razuman način, a Srbija će imati ključnu ulogu u ovom delu Evrope. Počeli smo gradnju, sada smo na početku.

Tu je i železnica — oni su počeli radove, ali imaju više planova za razvoj infrastrukture… Pa prodaja aviona, saradnja u ovoj oblasti, a ja bih naveo i vojno- tehničku saradnju, za šta postoji uzajamni interes. Posebno moram da naglasim saradnju u atomskoj sferi, za koju takođe postoji uzajamni interes, to je visoka tehnologija, uključen je „Rosatom“. Saradnja se obavlja na najvišem nivou u tehnologiji i nauci i ima veliku perspektivu.

Konačno je počelo da se govori i o otvaranju kulturnog centra u Moskvi…

— Da, otvoriće se, pripremili smo ugovor. Očekujem da se uskoro potpiše. U kulturnoj saradnji imamo mnogo mogućnosti. Srbija je poznata i prepoznatljiva u Rusiji, ali nisam zadovoljan, zato što smatram da, s obzirom na ono što nas povezuje, Srbija mora, namerno koristim reč mora, da bude osetno vidljivija i prisutnija. Kulturni centar će tu imati ključnu ulogu i biće u najboljoj situaciji. Imaće svaku, najširu, najaktivniju podršku i u Moskvi i od strane vlasti i svih resora, društva, javnosti i tako dalje. Naravno, mi ćemo koristi i druge načine za bolji razvoj i za više kulturne razmene. To je oblast u kojoj nismo iskoristili ni 10, 20 odsto naših mogućnosti.

© Sputnik / Radoje PantovićRuski amabasador Aleksandar Bocan Harčenko dolazi u Sputnjik
Bocan-Harčenko: Srbija mora biti vidljivija i prisutnija u Rusiji (video) - Sputnik Srbija
Ruski amabasador Aleksandar Bocan Harčenko dolazi u Sputnjik

Vi ste sada ponovo na Balkanu, posle nekoliko godina koje ste proveli u Moskvi. Veoma dobro poznajete teren i sve što se događalo u poslednjim decenijama. Kako Vam danas izgleda Srbija, koje promene vidite?

— Srbija izgleda bolje. Beograd izgleda bolje, mnogo bolje. Vidljivo je da napreduje. Tu sam tek mesec i po dana. Na žalost, još nisam putovao po Srbiji, ali bio sam u Nišu i u Vojvodini, gde RŽD ostvaruje svoj projekat. Vidi se da se razvija infrastruktura, grade se autoputevi, a to je važno. Imam osećaj da se zemlja razvija brzo i ubedljivo, uporno. I na osnovu dugoročnog plana — ovaj razvoj je promišljen i sveobuhvatan. A što se tiče ljudi — imam utisak da su pozitivniji.

Približava se 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda, u kome su zajedno učestvovali jugoslovenski partizani i vojnici Crvene armije. Jednom ste rekli da ćemo zajedno slaviti, mi očekujemo posetu premijera Medvedeva.

— Mi ćemo objaviti zvaničnu informaciju kada se bude znalo ko će biti na čelu ruske delegacije. Za sada se zna da će to sigurno biti delegacija na vrlo visokom nivou. Ubeđeni smo da će se taj događaj i po formi i političkom sadržaju veoma razlikovati od, da tako kažem — „bahanalija“, koje su se nedavno dogodile u Poljskoj.

Sledeće godine, 9. maja, u Moskvi će se slaviti 75 godina Pobede. Predsednik Putin već zove goste. Šta mislite — hoće li pozvati Poljsku?

— Ja znam da je predsednik Vučić odavno dobio poziv… A ostalo... Ja sam, ipak — ambasador u Srbiji.

 

Prethodno objavljene delove intervjua sa ruskim ambasadorom možete čitati ovde (PRVI DEO / DRUGI DEO).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala