Položeni venci na spomen-ploču kineskim novinarima

Pratite nas
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije Kine Džang Jousjao položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje Ambasade Kine u Beogradu, u kojoj je tokom NATO bombardovanja 1999. poginulo troje kineskih novinara, a 20 osoba je povređeno.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ministar Vulin i general Džang minutom ćutanja odali su počast žrtvama, prenosi Tanjug.

Tokom NATO bombardovanja, 7. maja 1999. u 23 sata i 45 minuta poginuli su dopisnici lista „Guangming žibao“ Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan.

Ambasada je pogođena sa tri projektila. Pogođeni su južni deo zgrade, poslednji sprat, prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu, vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja. Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu Ambasade, dok su znatno oštećeni i objekti u neposrednoj blizini.

Na mestu bombardovanja otkrivena je 2009. godine spomen-ploča, kao simbol prijateljstva dva naroda, a pre dve godine tu je počela izgradnja Kineskog kulturnog centra, dodaje se u saopštenju.

Potpredsednik Centralne vojne komisije Kine Džang Jousjao, koji predvodi najvišu vojnu delegaciju Kine u višednevnoj poseti Srbiji, položio je danas uz vojne počasti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ceremoniji polaganja venca prisustvovali su ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković, komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Mladen Vuruna, kao i članovi delegacije Centralne vojne komisije Kine.

Nakon polaganja venca, general Džang je u spomen-knjigu upisao: „Plemeniti duh neznanog junaka večno će trajati“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala