Plenković: I sutra bismo vratili srpske vojnike s granice

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedelju kako je Hrvatska u pokušaju nenajavljenog ulaska 11 pripadnika vojske Srbije u Hrvatsku reagovala kao ozbiljna država.

„Mi smo juče reagovali upravo onako kako reaguje ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe kad neko pokuša da izvede provokaciju umesto da kulturno, u skladu sa praksom, hrvatskim zakonima i međunarodnim pravom najavi posetu, a potom eventualno i druge detalje“, rekao je Plenković u Solinu na obeležavanju praznika Male Gospe i Dana grada.

Mi na takve provokacije odgovaramo čvrsto, ali isto tako čuvajući dignitet Hrvatske i naš pravni poredak, naveo je Plenković, a prenosi Hina.

„Mislim da smo uradili upravo ono što je trebalo i što bismo uradili i sutra“, dodao je Plenković.

A potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu da moraju da razumeju da „ovo više nije 1991, pa da vojnici mogu da ulaze u Hrvatsku kad žele“.

„Prema tome, zna se kako se to radi — zahtev, prema tome odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, u njoj se moraju sprovoditi hrvatski zakoni i Srbija mora to znati“, poručio je Krstičević, koji smatra da su državni vrh i premijer jasno iskazali hrvatski stav u vezi sa pokušajem srpskih vojnika da nenajavljeno uđu u Hrvatsku.

Srpski oficir koji je predvodio srpsku delegaciju imao je sasvim drugačije viđenje jučerašnjeg događaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala