Kremlj: Za rešavanje problema sa Japanom potrebno uzajamno poverenje

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaSvetionik Španberg na rtu Kraba ostrva Šikotan Sahalinske oblasti, najveće ostrvo Malog grebena Kurilskih ostrva
Svetionik Španberg na rtu Kraba ostrva Šikotan Sahalinske oblasti, najveće ostrvo Malog grebena Kurilskih ostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj žali što Moskva i Tokio još uvek nisu uspeli da razreše veliki broj važnih problema, ali, sve u svemu, primećuje pozitivan razvoj odnosa.

„U principu, veoma pozitivno posmatramo našu saradnju, ali sa žaljenjem konstatujemo da još uvek nema uspeha u rešavanju velikog broj veoma važnih problema“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju „Rusija“.

Komentarišući još jedan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea na marginama Istočnog ekonomskog foruma, tokom kojeg je ponovo pokrenuta tema mirovnog sporazuma, Peskov je priznao da na tu temu japanska strana „prirodno ima velika očekivanja“.

„Pronalaženje rešenja za takva vitalna pitanja moguće je isključivo na osnovu uzajamnog poverenja“, dodao je Peskov.

Predsednik Rusije je tokom nedavno održanog Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku rekao da se Rusija, u sporu sa Japanom oko južnog dela Kurilskih ostrva, oslanja na ishod Drugog svetskog rata.

Spor oko Kurilskih ostrva

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pregovori koji su usledili, međutim, nisu doveli do rezultata, a dve zemlje do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

U novembru prošle godine u Singapuru su se sastali Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe, koji je tada izjavio da je dogovoreno da se ubrzaju pregovori ka mirovnom sporazumu, na osnovu Deklaracije iz 1956. godine.

Moskva naglašava da je Japan dužan, pre svega, da prizna ishod Drugog svetskog rata, uključujući i ruski suverenitet nad Južnim kurilskim ostrvima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala