Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ

© AFP 2023 / JEKESAI NJIKIZANA Mugabe mural
 Mugabe mural - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smatrali ga herojem oslobodilačke borbe protiv kolonijalizma ili đavolom koji je svoju zemlju odveo u sunovrat, jedno je sigurno, Robert Mugabe ostavio je traga na svetskoj političkoj sceni.

Život mu se odvijao u ciklusima od zatvora, preko šefa jedne od najmlađih nacija na svetu (Zimbabve je nezavisnost stekao tek 1980. godine), pa ponovo do zatvorenika, ovaj put pred kraj života, kada je pre dve godine oboren sa vlasti.

© AFP 2023 / TONY KARUMBAProdavac novina na ulicama prestonice Zimbabvea, Hararea, sa novinama koje su objavile vest o Mugabeovoj smrti.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Prodavac novina na ulicama prestonice Zimbabvea, Hararea, sa novinama koje su objavile vest o Mugabeovoj smrti.

O životu Roberta Mugabea razgovarali smo sa Borislavom Korkodelovićem, nekadašnjim dopisnikom agencije Tanjug iz Afrike, koji je imao prilike da dva puta intervjuiše Mugabea.

Reformator

Mugabe je čovek koji je u svom dugom životu i dugoj vladavini imao različite faze i normalno je da su osećanja povodom njegove smrti pomešana, kaže Korkodelović.

„S jedne strane, to jeste određeno divljenje i odavanje pošte jednoj izuzetnoj ličnosti HH veka, naročito u afričkom svetu, u trećem svetu, među nesvrstanim zemljama. Jedan istinski lider, koji je bio veliki oslobodilac svoje nacije i u prvoj deceniji svoje vladavine Zimbabveom bio istinski reformator“, ističe Korkodelović.

© AFP 2023 / JEKESAI NJIKIZANADeca iz četvrti Mbare u Harareu stoje ispred murala posvećenom Robertu Mugabeu.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Deca iz četvrti Mbare u Harareu stoje ispred murala posvećenom Robertu Mugabeu.

Slučajno ili ne, ta faza Mugabeovog života poklapa se i sa njegovim prvim brakom. Smatralo se da je Sali, prva žena Roberta Mugabea, osoba koja je imala veliki uticaj na supruga i da ga je navodila na, kako Korkodelović opisuje, izbalansirani pristup politici, pogotovo što ona i nije bila Zimbabveanka i što je rasla u drugačijem okruženju nego što je bilo zimbabveansko društvo.

A to društvo, podeljeno između dva plemena, dominantnih Šona (oko 80 odsto) i manjinskih Ndebelea (oko 20 odsto), sa dva oslobodilačka pokreta koja su odgovarala plemenskim podelama, nakon sticanja nezavisnosti našlo se pred još jednom podelom — političkom.

© AFP 2023 / ALEXANDER JOEMugabe, tada premijer, obraća se masi na stadionu u Harareu jula 1984. Od 1980. premijer, a od 1987. predsednik Zimbabvea, Mugabe je rođen 1924. u Kutami, u tadašnjoj britanskoj koloniji Južnoj Rodeziji. Uglavnom samouk, postao je učitelj, da bi tokom godina provedenim u zatvoru, dopisnim putem završio tri fakulteta. nakon što je kratko bio član Nacionalne demokratske partije i pokreta ZAPU, Mugabe 1963. osniva Afričku nacionalnu uniju Zimbabvea (ZANU). U zatvoru je proveo deset godina (1964-1974), a u izgnanstvu u Mozambiku pet godina.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Mugabe, tada premijer, obraća se masi na stadionu u Harareu jula 1984. Od 1980. premijer, a od 1987. predsednik Zimbabvea, Mugabe je rođen 1924. u Kutami, u tadašnjoj britanskoj koloniji Južnoj Rodeziji. Uglavnom samouk, postao je učitelj, da bi tokom godina provedenim u zatvoru, dopisnim putem završio tri fakulteta. nakon što je kratko bio član Nacionalne demokratske partije i pokreta ZAPU, Mugabe 1963. osniva Afričku nacionalnu uniju Zimbabvea (ZANU). U zatvoru je proveo deset godina (1964-1974), a u izgnanstvu u Mozambiku pet godina.

Veterani Mugabeovog oslobodilačkog pokreta ZANU PF, na osnovu borbe koju su vodili protiv kolonizatora (Mugabeov pokret okupljao je Šone, rivalski pokret ZAPU PF okupljao je Ndebele), gajili su osećaj da im pripada sve, u čemu leži i srž druge, duže faze Mugabeove vladavine, koja je prosperitetnu zemlju odvela u ekonomski i politički sunovrat i međunarodnu izolaciju.

Sunovrat

Dok je Sali bila živa, Mugabe se odupirao zahtevima veterana, ali kada je ona krajem osamdesetih godina prošlog veka umrla i kada se Mugabe oženio svojom znatno mlađom sekretaricom Grejs počeo je pad.

© AFP 2023 / ALEXANDER JOEZimbabveanci čekaju na raspodelu zemlje na konfiskovanoj farmi aprila 2000. Mnogi od njih nisu znali kako da unaprede poljoprivredu, najvažniju privrednu granu zemlje.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Zimbabveanci čekaju na raspodelu zemlje na konfiskovanoj farmi aprila 2000. Mnogi od njih nisu znali kako da unaprede poljoprivredu, najvažniju privrednu granu zemlje.

Taj preokret umnogome je zasenio ono što je Mugabe postigao tokom Čimurenge (oslobodilačkog rata), tokom pregovora sa kolonijalnim gospodarom Velikom Britanijom i tokom prosperitetnih osamdesetih godina prošlog veka, naglašava naš sagovornik.

© AFP 2023 / ODD ANDERSENDeca belih farmera, sa puškama u rukama, napuštaju farmu svojih roditelja nedaleko od grada Bulavajo u Zimbabveu aprila 2000.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Deca belih farmera, sa puškama u rukama, napuštaju farmu svojih roditelja nedaleko od grada Bulavajo u Zimbabveu aprila 2000.

„Zimbabve je krajem osamdesetih godina prošlog veka upao u velike ekonomske probleme, naročito kada se Mugabe, na nagovor svojih veterana, upustio u preuzimanje zemljišta i imovine od belih farmera. Prema sporazumu iz Lankaster hausa, kojim je Zimbabve dobio nezavisnost, tim farmerima je bila garantovana imovina tokom dužeg perioda. Međutim, Mugabe je smatrao da proces dekolonizacije neće biti završen ukoliko Afrikanci ne dobiju zemlju koju su im preci belih farmera oteli“, objašnjava on.

Zapadne sankcije

Kada je otpočelo oduzimanje farmi, beli farmeri su napustili Zimbabve, a zapadne zemlje, smatrajući da se radi o kršenju Lankasterskog sporazuma, uvele su sankcije Zimbabveu.

© AFP 2023 / ODD ANDERSENVeterani oslobodilačkog rata (Čimurenge) marširaju ulivama Hararea maja 2000, noseći transparent u zimbabveanskim nacionalnim bojama, sa likom Roberta Mugabea. Pod uticajem druge žene, znatno mlađe Grejs, Mugabe je potpao pod uticaj veterana, što je zemlju odvelo u ekonomski sunovrat i međunarodnu izolaciju.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Veterani oslobodilačkog rata (Čimurenge) marširaju ulivama Hararea maja 2000, noseći transparent u zimbabveanskim nacionalnim bojama, sa likom Roberta Mugabea. Pod uticajem druge žene, znatno mlađe Grejs, Mugabe je potpao pod uticaj veterana, što je zemlju odvelo u ekonomski sunovrat i međunarodnu izolaciju.

„Sa druge strane, mnogi novi vlasnici nisu se domaćinski odnosili, ili često nisu ni znali kako da unapređuju proizvodnju na tim farmama. Zimbabve je naglo počeo da ruinira svoju poljoprivredu. To je, zajedno sa međunarodnim sankcijama, dovelo do hiperinflacije koja je dostigla neke od neverovatnih iznosa“, objašnjava Korkodelović.

Tako je novembra 2008. godine inflacija iznosila 97 milijardi odsto na mesečnom nivou. Od tada do danas Zimbabve se nije ekonomski oporavio, bez obzira što je Mugabe zbačen sa vlasti 2017. godine.

Jedan od najobrazovanijih afričkih lidera

Kao novinar i dopisnik iz Afrike, Korkodelović je dva puta imao prilike da bude u Mugabeovoj blizini. Prvi put pre sticanja nezavisnosti, krajem 1976. godine u beogradskom hotelu „Jugoslavija“, kada je tada još uvek vođa oslobodilačkog pokreta ZANU PF održao konferenciju za novinare, i drugi put 1980. godine u prestonici Zimbabvea Harareu, kada ga je intervjuisao nakon prvih parlamentarnih izbora.

© AFP 2023 / RAFAEL PEREZMugabe sa kubanskim liderom Fidelom Kastrom na aerodromu u Havani 8. juna 1992.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Mugabe sa kubanskim liderom Fidelom Kastrom na aerodromu u Havani 8. juna 1992.

„Prvo što vas je impresioniralo kod Mugabea bio je njegov savršeni engleski jezik. Takav engleski čuo sam samo još od britanske kraljice Elizabete. On je bio izuzetno obrazovan. Dok je bio u zatočeništvu, dopisnim putem stekao je tri diplome, a pored toga je završio za učitelja. Priča se da je bio toliko privržen knjizi da je, dok je kao dečak čuvao stoku, uvek sa sobom nosio po neku knjigu. Impresionirala je ta njegova živost, nagli pokreti, teatralni pokreti ruku. U to vreme bio je interesantan i kao jedan od retkih istinskih marksista među afričkim političarima“, priča Korkodelović.

Retko iskren branilac Jugoslavije

Odnos između Mugabea i Jugoslavije je varirao, jer njegov ZANU PF, budući da se oslanjao na Kinu, nije bio prihvaćen u Beogradu. Rivalski pokret ZAPU PF oslanjao se na SSSR i bio je više prihvaćen.

„Međutim, u kasnijoj fazi, naročito pred pobedu ZANU PF u oslobodilačkom ratu, Beograd je sa sve više naklonosti gledao na Mugabea. Sećam se jedne scene, koja je za nas iz Jugoslavije bila veoma emotivna, iz vremena proglašenja nezavisnosti Zimbabvea. Novi zimbabveanski policajci, mladi Afrikanci, bili su obučeni u uniforme koje su dobili iz Jugoslavije i to su bile uniforme jugoslovenske narodne milicije“, priseća se Korkodelović.

© AFP 2023 / STRMugabe sa drugom suprugom Grejs pozdravlja masu na nacionalnom stadionu u Harareu 18. aprila 2006, tokom proslave 26. godišnjice nezavisnosti zemlje.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Mugabe sa drugom suprugom Grejs pozdravlja masu na nacionalnom stadionu u Harareu 18. aprila 2006, tokom proslave 26. godišnjice nezavisnosti zemlje.

U trenutku kada je počeo raspad Jugoslavije, Mugabe je, kaže Korkodelović, prema nekim zapisima pokušao da jugoslovensko pitanje pokrene unutar Pokreta nesvrstanih, ali navodno je tadašnja Vlada Ante Markovića bila sklonija da potraži međunarodno posredovanje EU.

Zimbabveanski ambasador u UN Simbaraše Mumbengegvi dve godine je vodio žestoku bitku na Ist riveru u nastojanju da nametne mišljenje da se u jugoslovenskom građanskom ratu radi o secesiji i mešanju spolja i da treba podržati celovitost Jugoslavije.

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGMugabe sa nekadašnjim predsednikom Francuske Žakom Širakom ispred Jelisejske palate.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Mugabe sa nekadašnjim predsednikom Francuske Žakom Širakom ispred Jelisejske palate.

„Nažalost, u tome su on, predstavnik Indije i u ređim slučajevim predstavnici SSSR-a i Kine ostajali u manjini, ali to će ostati, o tome postoji literatura koja govori o tome koliko je Zimbabve, znajući šta je Jugoslavija uradila, ne toliko možda za Mugabeov pokret, koliko za čitav zimbabveanski narod tokom borbe za oslobođenje, probao da na neki način uzvrati“, kaže Korkodelović.

Anđeo ili đavo

U Africi, među nesvrstanima, i naročito u Kini, koja je gotovo pola veka gajila veze sa Mugabeom, iznosi se niz reči pohvale za ono što je on radio kao veliki borac za oslobođenje Afrike.

© AFP 2023 / DAVID BRAZIERMugabe sa predsednikom Južne Afrike Nelsonom Mendelom. Mendela je bio prvi strani državnik koji se obratio zimbabveanskom parlamentu.
Iskusni novinar o svojim susretima sa Mugabeom: Njegovi policajci nosili su uniforme SFRJ - Sputnik Srbija
Mugabe sa predsednikom Južne Afrike Nelsonom Mendelom. Mendela je bio prvi strani državnik koji se obratio zimbabveanskom parlamentu.

U zapadnim medijima, međutim, uglavnom se govori o drugoj fazi Mugabeove vladavine, koja je duže trajala i koja se poklapa sa njegovim drugim brakom sa Grejs, rastrošnom i oholom ženom koja je podelila i Mugabeovu partiju i sam Zimbabve i koja je umnogome uzrokovala njegov pad sa vlasti.

Mugabeov naslednik i ratni drug Emerson Mnangagva, koji mu je 2017. godine okrenuo leđa, odao mu je veliko priznanje, proglasio ga je za nacionalnog heroja i proglasio je nacionalnu žalost.

Međutim, za mnoge mlade Zimbabveance, koji se ne sećaju kolonijalnog perioda, antikolonijalne borbe i doba prosperiteta zemlje, Mugabe jeste i verovatno će ostati, kako Korkodelović kaže, svojevrstan đavo.

Ipak, čovek ne može da ne uvažava jednu istorijsku ličnost kakva je bio Robert Mugabe, zaključuje Korkodelović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala