Krst od gvožđa za Gvozdeni puk

© WikipediaŠtab Drugog pešadijskog puka I poziva
Štab Drugog pešadijskog puka I poziva - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Badovincima u Mačvi podignut je krst od gvožđa u čast Gvozdenog puka, koji je na današnji dan 1914. godine, u noći krvave bitke na Drini, sprečio kontraofanzivu austrougarske vojske posle Cerske bitke. U čast hrabrim borcima, po nalogu Kralja Aleksandra Karađorđevića, Stanislav Binički napravio je i pesmu „Marš na Drinu“.

Noć je bila prohladna, a magla se spustila na reku i pre 105 godina, na isti datum, 8. septembra. Na Drinskoj obali, borci topličkog Gvozdenog puka tri dana su sahranjivali Mačvane pobijene u povlačenju Austrougara sa Cera.
Čuvanje srpske granice bio je vojnički zavet, a ogorčenost zbog zločina bila je odgovor sa Limanske ade na novu neprijateljsku ofanzivu pontonskim čamcima.

„Deda je pričao da srpski seljak nije umeo da pliva, ali su se domišljati Srbi dosetili i uhvatili jedan drugog za pojaseve, napravili lanac, pa tako, jedan za drugim, prešli preko Drine, iznenadili austrougarsku vojsku i naneli im gubitke“, kaže za RTS Srđan Simović iz Kuršumlije, unuk Jevrema Simovića, nosioca Albanske spomenice.

Brojčano znatno slabiji Topličani sprečili su da neprijateljska čizma kroči na tlo otadžbine. U noći krvave borbe na Drini, Austrougarska je izgubila 1.400 vojnika, srpska vojska ostala je bez 33 ratnika, 160 ih je ranjeno.

„Mi ne smemo da zaboravimo ni ko smo, ni šta smo — istorija mora da se čuva“, kaže Života Jevremović, predsednik udruženja „Gvozdeni puk Igrište“.

Potomci koji su se okupili uz Drinu sa ponosom u rukama nose brojne fotografije, ordenje i znamenitosti predaka, u njihovu čast i slavu.

„Prvi put smo izneli iz kuće ukaz koji je deda dobio kada su ga odlikovali Karađorđevom zvezdom, a to je zaradio na Solunskom frontu“, kaže Koprivica Mira iz Kuršumlije, unuka Petka Jovanovića.

Lazar Mijačić iz Niša pokazao je gusle koje je napravio njegov pradeda Lazar Mijačić, vojnik i borac Gvozdenog puka.

Te gusle su, kaže, sa njim učestvovale u Prvom i Drugom Balkanskom ratu i u bici na Drini.

„Ja sam peti unuk iz braka ratnih drugova Gvozdenog puka. Oni su se zavetovali da to ratno prijateljstvo pretoče u porodično i moji su baba i deda deca ratnika Gvozdenog puka koji su učestvovali u ovoj bici“, kaže Zoran Đorđević, potomak iz Sremske Mitrovice.

Da se spone ne zaborave, iz Topličkoj kraja stigao je i komad zemlje, a da se Drinom sa ponosom i dalje čuje pesma Biničkog, podsećaće krst od gvožđa — amanet budućim generacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala