„Ziđin“ u naredne dve godine otvara rudnik „Čukaru Peki“ kod Bora

© Tanjug / RADE PRELICMemorandum o razumevanju za razvoj gornje zone rudnika bakra „Timok“ kod Bora
Memorandum o razumevanju za razvoj gornje zone rudnika bakra „Timok“ kod Bora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska rudarska kompanija „Ziđin“, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu „Čukaru Peki“ kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je u kineskom gradu Sjamenu, prenosi RTS.

Memorandum o razumevanju za razvoj gornje zone rudnika bakra „Timok“ kod Bora, poznatijeg kao „Čukaru Peki“, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije „Ziđin majning grup“ Đinh Čen.

Ministar Aleksandar Antić je posle ceremonije potpisivanja memoranduma rekao da će kompanija „Ziđin“, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu „Čukaru Peki“ početi eksploataciju rude već tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone „Timoka“ investirati 474 miliona dolara.

„I kada to gornje nalazište, ta zona, uđe u punu eksploataciju, godišnja proizvodnja će biti na nivou od 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo sa njima realizovali i koje smo zajednički planirali. To je upravo ono o čemu smo razgovarali“, rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Naglasio je da će kompanija „Ziđin“ u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje — više od 120.000 tona iz sopstvenog koncentrata naše zajedničke kompanije „Ziđin Bor“ i oko 80.000 tona u projektu „Timok“.

Predsednik kompanije „Ziđin“ Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije, kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

U Sjamenu je potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang, u kojem se nalazi rudnik „Ziđin“.

© Tanjug / RADE PRELICAntić: Kompanija „Ziđin“ će u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje
„Ziđin“ u naredne dve godine otvara rudnik „Čukaru Peki“ kod Bora - Sputnik Srbija
Antić: Kompanija „Ziđin“ će u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje

„Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada“, rekao je novinarima prvi čovek „Ziđina“.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže da se mnogo toga promenilo od dolaska „Ziđina“ — Bor je postao grad u koji se mnogo više investira.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Pre potpisivanja sporazuma ministri Ljajić, Antić i Trivan su o novim mogućnostima saradnje razgovarali sa partijskim sekretarom i zvaničnicima provincije Fuđijan, u kojoj je rudnik „Ziđin“.
Srpska delegacija imala je i sastanak sa čelnicima provincije Šanksi, koji su bili predvođeni guvernerom Louom Jangšengom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala