Zelenski: Povratak Ukrajinaca radostan događaj

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povratak Ukrajinaca iz Rusije predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je kao radostan događaj.

„Mislim da je povratak naših momaka vrlo radostan događaj... Svi smo napravili prvi korak, čini mi se da je on bio veoma težak. Siguran sam da znamo šta dalje da se radi. Dalje treba da se približimo povratku svih naših zatvorenika“, rekao je Zelenski na aerodromu u Kijevu.

Takođe je kazao da će se proces povlačenja snaga i sredstava u Donbasu nastaviti u Zolotom i Petrovskom, a zatim na celoj teritoriji regiona.

Zelenski je dodao da je moguća druga etapa oslobađanja Ukrajinaca, među kojima su i oni koji se nalaze u zatvorima na Krimu.

„Mislim da ćemo u drugoj fazi ozbiljno raditi i oslobodićemo sve svoje ljude, jer je mnogo naših ljudi na Krimu... Ne radi se o godini. Želimo da to uradimo vrlo brzo, u najskorije vreme“, rekao je Zelenski novinarima na aerodromu, odgovarajući na pitanje da li zna da se još mnogo Ukrajinaca i krimskih Tatara nalazi u zatvorima.

Među oslobođenim Ukrajincima koji su stigli iz Rusije nalaze se Oleg Sencov, Roman Suščenko i Aleksandar Koljčenko.

Ukupno je u Ukrajinu stiglo 35 osoba.

Sencov i Koljčenko su u Rusiji bili osuđeni na dugogodišnju robiju zbog optužbi za organizovanje terorističkih napada na Krimu, a Roman Suščenko je bio osuđen za špijunažu.

Predsednik Ukrajine stigao je ranije na aerodrom „Borispolj“, gde je sleteo avion sa učesnicima sporazuma o oslobađanju zatvorenika između Ukrajine i Rusije.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala