Zaharova o povratku zatvorenika iz Ukrajine: Veoma važan korak

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razmena zatvorenika oduđenih u Rusiji i Ukrajini bila je rezultat političke volje i sistematskog mukotrpnog rada, potrebno je održati ovakav stav, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Uprkos činjenici da je bilo provokacija i objektivnih poteškoća, proces se ipak održao. Veoma važan korak. Potrebno je maksimalno zadržati takav stav da bi se problemi rešavali, a ne pogoršavali. Politička volja i sistematski naporan rad donose plodove“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ona je dodala da je u tom kontekstu očigledno da „navika da se Rusi okrivljuju za sve nevolje Ukrajine treba da ostane u prošlosti“.

„Stalna antiruska retorika neće približiti zemlju rešavanju realnih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema. Konkretni koraci su najbolji algoritam delovanja“, istakla je ona.

Avion sa državljanima Rusije koji su oslobođeni u Ukrajini u okviru sporazuma između Moskve i Kijeva sleteo je u rusku prestonicu u subotu popodne.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Ukrajinski advokat Valentin Ribin je u petak na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pomilovao ljude o čijem oslobađanju Kijev i Moskva vode pregovore. Prema njegovim rečima, oni bi trebalo da budu prevezeni na mesto okupljanja prema dogovorenom spisku radi puštanja na slobodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala