Višinski: Novinarska profesija me je izvukla iz zatvora

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala "RIA Novosti Ukrajina" Kiril Višinski na kijevskom aerodromu pred polazak za Moskvu
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski na kijevskom aerodromu pred polazak za Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski, kog je oslobodio ukrajinski sud, rekao je da planira da ostane u profesiji, jer ga je upravo ona izvukla iz zatvora i sada on mora da joj vrati dug.

„Definitivno ću ostati u profesiji, jer me je, kao prvo, profesija izvukla iz zatvora. U tom smislu, dužan sam profesiji i kolegama. Moram da vratim taj dug“, izjavio je Višinski.

On je dodao da svoje iskustvo ne smatra lošim, nego dramatičnim.

„To je, verovatno, najveće bogatstvo za novinara — kada ima iskustvo koje može da preispita i da priča o njemu. To će verovatno biti zanimljivo, jer to nije samo iskustvo dok sam bio u zatvoru, nego i život u Ukrajini u poslednjoj godini Porošenkovog mandata. Mislim da će to biti veoma zanimljivo“, ocenio je on i dodao da ima nove ideje, kada je reč o projektima u budućnosti.

Višinski je istakao da je njegov veliki san i krajnji cilj na profesionalnom planu u budućnosti — da sve vrati kako je bilo, u inat onima koji su se umešali u posao.

„Super san, super mašta — da vratim sve kako je i bilo. U inat svima. Zato što je jasno da su me oni poslali u zatvor, još su i uništili celu redakciju i zamrznuli račune. Zbog toga hoću, baš u inat. Ali to je krajnji zadatak. Ne znam kako ću ga rešavati. U principu — imali smo lagodan, miran život. Radili smo korektno i pošteno“, rekao je Višinski.

Kiril Višinski je uhapšen u Kijevu 15. maja prošle godine, a dva dana kasnije Hersonski gradski sud mu je odredio pritvor. Optužen je da je podržavao samoproglašene republike Donbasa, kao i da je počinio veleizdaju.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Ukrajinski advokat Valentin Ribin je 6. septembra na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pomilovao ljude o čijem oslobađanju Kijev i Moskva vode pregovore.

Kijevski apelacioni sud odlučio je 28. avgusta da pusti Višinskog na uslovnu slobodu. On ima obavezu da se odaziva sudskim pozivima, da obaveštava sud o promeni mesta boravka ili rada, kao i da se suzdržava od komunikacije sa svedocima.

Avion sa Rusima oslobođenim u Ukrajini, među kojima je i Višinski, u okviru dogovora između Moskve i Kijeva sleteo je 7. septembra na moskovski aerodrom „Vnukovo“. Specijalni avion sa ukrajinskim zatvorenicima iz Rusije prizemljio se u približno isto vreme na aerodrom u Kijevu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala