U Evropskom parlamentu predlažu ukidanje sankcija Rusiji

© AP Photo / CHRISTIAN LUTZEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske Tjeri Marijani predložio je da se ukinu sankcije Rusiji, istakavši da podržava stav francuskog predsednika Emanuela Makrona — da je neophodno „razjasniti“ odnose sa Rusijom, kako bi se postigla stabilnost u Evropi.

„Ako nastavimo politiku izolacije Rusije, ona će se približiti Kini i mi ćemo ostati na periferiji“, rekao je Marijani u programu radija „Frans info“.

On je naglasio da je prvi korak na putu ka normalizaciji odnosa sa Rusijom ukidanje, ili makar ublažavanje sankcija.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Zapad je optužio Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, zbog čega joj je uveo sankcije, a Moskva je odgovorila istovetnim merama, naglašavajući da nije učesnik sukoba u Ukrajini.

Krim je postao ruski region, nakon referenduma održanog 2014. godine. Više od 95 odsto žitelja poluostrva i grada Sevastopolja izjasnilo se za ujedinjenje sa Rusijom.

U poslednje vreme u zemljama Evropske unije sve jasnije se čuje mišljenje da je neophodno ukinuti antiruske sankcije, koje nanose veliku štetu, i to na prvom mestu evropskim ekonomijama.

Rusija i Ukrajina su 7. septembra razmenile zatvorenike, nakon pregovora koji su trajali nekoliko meseci. Berlin, Pariz i druge zapadne države i institucije pozdravile su ovaj korak kao značajan signal za uspostavljanje mira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala