Svemirski raketni kompleks na „Bajkonuru“ menja ime na Putinov predlog

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev
Predsednik Rusije Vladimir Putin i bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svemirski raketni kompleks, namenjen za lansiranje perspektivnih raketa-nosača srednje i poluteške klase „Sojuz-5“ i „Sojuz-6“ sa kosmodroma „Bajkonur“, nosiće ime u čast prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi se na sajtu „Roskosmosa“.

„Kompleks za lansiranje će se zvati ’Nazarbajevljev start‘“, navodi se u saopštenju.

Ruski lider je izneo svoj predlog tokom obilaska rekonstruisanog paviljona „Kazahstan“ u parku VDNH u Moskvi zajedno sa prvim predsednikom Kazahstana.

Tom prilikom su šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin i ministar za digitalni razvoj, inovacije i aerokosmičku industriju Kazahstana Askar Žumagalijev pripremili izveštaj posvećen realizaciji rusko-kazahstanskog svemirskog raketnog kompleksa „Bajterek“, koji su prezentovali ruskom i kazahstanskom lideru.

Saglasno dokumentu, probni letovi nove ruske rakete-nosača „Sojuz-6“ na kosmodromu „Bajkonur“ trebalo bi da počnu 2025. godine, a rakete-nosača „Sojuz-5“ — 2023. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala