Srpski oficir otkriva kako je izgledao incident na granici sa Hrvatskom

© Ministarstvo odbraneSaša Milutinović
Saša Milutinović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Oficiri, podoficiri, kadeti, učenici i članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su krenuli na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika sprečeni su danas da uđu u republiku Hrvatsku, iako su bili najavljeni po ustaljenim procedurama, saopštilo je srpsko Ministarstvo odbrane.

Pukovnik doktor Saša Milutinović, vođa delegacije i načelnik Odeljenja za veru, po povratku u Beograd je istakao da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas trebalo da prisustvuje Liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i da se pokloni moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata.

„U tome smo, međutim, bili sprečeni. Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri časa smo čekali njihovu konačnu odluku. Tokom ta tri časa, dva puta su nam skenirani pasoši, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, i nakon svega toga rečeno nam je da nećemo ući u Republiku Hrvatsku“, istakao je pukovnik Milutinović.

On je dodao i da je, kao vođa delegacije, tražio dodatno pojašnjenje i da mu se obrazloži šta je razlog, na šta je dobio odgovor — „ da danas neće ući“. Pukovnik Milutinović je dodao i da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

„Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Republike Hrvatske“, naglasio je pukovnik Milutinović, ukazujući da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Republike Hrvatske, kada je reč o ovoj poseti. Zaključio je da je očito nešto drugo presudilo da ta delegacija ne prisustvuje tom pomenu.

U delegaciji je bio i kadet Nikola Starčević, koji je na trećoj godini Vojne akademije. On je istakao da je jako iznenađen jutrošnjim dešavanjima na putu za Jasenovac.

„Veoma mi je žao što nisam imao priliku da sa članovima delegacije odam počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srba, tako i Roma i Jevreja, kao i svih drugih nacionalnosti“, istakao je kadet Starčević, dodajući da se nada da će, uprkos svemu, imati priliku da oda počast žrtvama Jasenovca, kako se takav zločin više ne bi ponovio.

Žaljenje zbog svega što se jutros dogodilo na putu ka Jasenovcu izražava i učenik četvrte godine Vojne gimnazije Petar Pavlović, koji, kao i ostali članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nije imao priliku da do njega danas i stigne.

„Meni je veoma žao što nismo mogli da dođemo do tamo, jer sam lično želeo da posetim to mesto, gde su stradali mnogi Srbi, Jevreji i Romi, i voleo bih nekada u budućnosti da posetim Jasenovac“, naglasio je učenik Vojne gimnazije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala