Rusija: Ukrajina pokazala spremnost na kompromise

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uzajamno oslobađanje zatvorenika iz Rusije i Ukrajine omogućeno je zahvaljujući ispunjenju sporazuma koji su postigli lideri dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ovo je omogućeno zahvaljujući realizaciji sporazuma koji su postigli lično predsednici Rusije i Ukrajine. Za razliku od svojih prethodnika, nova administracija Vladimira Zelenskog pokazala je zdrav pristup i spremnost na kompromise“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva očekuje da će, nakon međusobnog oslobađanja zatvorenika, biti preduzeti drugi koraci ka normalizaciji odnosa i primeni Minskih sporazuma, dodaje se u saopštenju.

„Smatramo da je dogovoreno uzajamno oslobađanje lica zatvorenih u Rusiji i Ukrajini pozitivan signal koji treba da prate drugi važni koraci za izvlačenje trenutne situacije u rusko-ukrajinskim odnosima iz ćorsokaka i realizaciju Minskih sporazuma“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je izrazilo nadu da će ovaj korak stvoriti pozitivnu atmosferu za suštinski rad u okviru minske kontakt-grupe i „normandijskog formata“.  

„Rusija, kao jedan od garanta Minskog sporazuma, potvrđuje spremnost da nastavi da promoviše sve konstruktivne akcije usmerene na postizanje sporazuma između strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu“.

Pri tome se ističe da ključnu ulogu u normalizaciji situacije u Ukrajini treba da imaju nove ukrajinske vlasti, za šta je potrebna politička volja.

Ministarstvo dodaje da „ljudski životi treba da ostaju apsolutna vrednost, a ne predmet političkih igara“.

„Očigledno je da u prošlosti treba da ostane navika da se Rusija krivi za sve probleme Ukrajine. Stalna antiruska retorika neće približiti zemlju rešenju stvarnih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema“, dodaje se u saopštenju.  

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

U subotu su se u okviru tog procesa građani vratili u Rusiju i Ukrajinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala