Avion sa oslobođenim Rusima sleteo, Višinski konačno u Moskvi (video)

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala "RIA Novosti Ukrajina" Kiril Višinski silazi iz aviona nakon povratka u Moskvu u okviru rusko-ukrajinske razmene zatvorenika
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski silazi iz aviona nakon povratka u Moskvu u okviru rusko-ukrajinske razmene zatvorenika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Urednik portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski, kog je oslobodio ukrajinski sud, sleteo je u Moskvu. Brojne novinarske ekipe nalaze se na terminalu aerodroma „Vnukovo“.

Višinski je okupljenim novinarima rekao da se oseća dobro i da će sutra razmišljati o svom zdravlju.

„Veoma dobro, jer sada ne razmišljam o zdravlju, već mislim o emocijama koje su me obuzele. O zdravlju ću misliti kasnije, kako je rekla Skarlet O’Hara — sutra. Sutra ću razmišljati o zdravlju, sada sam pun adrenalina. Napunjen sam adrenalinom, u meni sve vri. Iskreno da kažem da poslednjih nedelja nisam bio toliko nervozan“, rekao je Višinski spuštajući se iz aviona.

On je istakao da se u zatvoru „dani pretvaraju u vreme između sudskih ročišta, a sve okolo je sivo, isto“.

Pored toga, Višinski je zahvalio kolegama na podršci.

„Osećao sam kao da se nalazim u grčkoj falangi ili u stroju, kada sam video ove potpise osetio sam da su oko mene ljudi koji me se sećaju, ne samo sećaju, već koji se brinu za mene. Ne zato što sam ja Kiril Višinski, već zato što sam novinar Kiril Višinski“, dodao je on.

Kijevski apelacioni sud odlučio je 28. avgusta da pusti Višinskog na uslovnu slobodu. On ima obavezu da se odaziva sudskim pozivima, da obaveštava sud o promeni mesta boravka ili rada, kao i da se suzdržava od komunikacije sa svedocima. 

Novinar je uhapšen u Kijevu 15. maja prošle godine, a dva dana kasnije Hersonski gradski sud mu je odredio pritvor. Optužen je da je podržavao samoproglašene republike Donbasa, kao i da je počinio veleizdaju.

Višinski dolazi u Moskvu u okviru razmene zatvorenika između Rusije i Ukrajine. On i ostali učesnici sporazuma o istovremenom oslobađanju poleteli su za Moskvu.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Ukrajinski advokat Valentin Ribin je u petak na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pomilovao ljude o čijem oslobađanju Kijev i Moskva vode pregovore. Prema njegovim rečima, oni će biti prevezeni na mesto okupljanja prema dogovorenom spisku radi puštanja na slobodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala