Robot „Fjodor“ se vratio na Zemlju

© KC "Юžnый" / CЭNKI / Uđi u bazu fotografijaPodgotovka robota Skybot F-850 na Baйkonure
Podgotovka robota Skybot F-850 na Baйkonure - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski robot „Fjodor“ vratio se na Zemlju u svemirskom brodu „Sojuz MS-14“ sa Međunarodne svemirske stanice, saopštio je „Roskosmos“.

Brod „Sojuz MS-14“ sa robotom „Fjodor“ lansiran je u nisku Zemljinu orbitu 22. avgusta. Pet dana kasnije, brod se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom. „Sojuz MS-14“ napustio je stanicu 6. septembra i izveden je iz orbite.

​„Modul za spuštanje svemirskog broda ’Sojuz MS-14‘ sa androidnim robotom ’Fjodor‘ uspešno je sleteo u 23 sata i 32 minuta. Sve operacije izvođenja iz orbite i prizemljenja završene su normalno“, navodi se u saopštenju „Roskosmosa“ na Tviteru.

​Ranije je direktor svemirskog centra Raketno-svemirske korporacije „Energija“ Aleksandar Kaleri rekao da nije planirano da robot „Fjodor“ bude izvučen iz broda na mestu sletanja.

Androidnog robota „Fjodor“ napravile su kompanije „Androidna tehnika“ i Fond za perspektivna istraživanja. Eksperiment sa robotom na Međunarodnoj svemirskoj stanici izveden je sa kosmonautima Aleksejem Ovčinjinom i Aleksandrom Skvorcovom. Planira se da „Fjodor“ u budućnosti poleti u novom svemirskom brodu „Federacija“ i da izađe u otvoreni svemir.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala